NVM

spacer

spacer

Persberichten

Nieuwegein, 8 oktober 2003

NVM: matige prijsstijging in actieve markt

Aan: de sociaal- en financieel-economische redacties en vakpers

Van: de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen NVM


Hoog peil van transacties leidt tot gelijkblijvend woningaanbod

De prijs van de gemiddelde koopwoning in Nederland is in het 3^e kwartaal van 2003 met 1,2% gestegen ten opzichte van het 2^e kwartaal en komt daarmee op gemiddeld 210 duizend euro. De goede betaalbaarheid van woningen uit zich, in vergelijking met een jaar terug, in een structurele, hoge vraag voor alle woningtypen. Het aantal transacties in het 3^e kwartaal van 2003 is daardoor 3,7% hoger dan in het 3^e kwartaal van 2002. De tijd dat woningen te koop hebben gestaan, neemt echter aanzienlijk toe met 14%.

Opvallend is dat het aantal te koop staande appartementen nog toeneemt, terwijl alle overige woningtypen in het aanbod afnemen.

De consument realiseert zich meer dan ooit dat het vaststellen van een scherpe vraagprijs van grote invloed is op de courantheid van de woning. Indien een woning marktconform is geprijsd, is de potentiële koper bereid dit bedrag te betalen. Van de in het 3^e kwartaal nieuw te koop aangeboden woningen vinden vooral de scherper geprijsde woningen snel een koper. Het verschil tussen vraag en verkoopprijs blijft voor deze woningen beneden de 3%. Algemeen voorzitter van de NVM Oscar Smit: "De NVM verwacht voor de komende kwartalen een evenwichtig prijsniveau op de woningmarkt. Dit heeft te maken met de goede betaalbaarheid die samen met de achterblijvende nieuwbouwproductie zorgt voor een structureel vraagoverschot. De gevolgen van de aanpassing van de fiscale regelgeving op het gebied van de hypotheekrenteaftrek zullen de komende kwartalen duidelijk worden, maar zijn moeilijk in te schatten".

Betaalbaarheid
In het 3^e kwartaal van 2003 is de betaalbaarheid van de gemiddelde koopwoning voor het eerst sinds meer dan een jaar licht afgenomen. Het niveau blijft echter hoog. De stijging van zowel de koopprijzen als de hypotheekrente zorgen voor de daling. Het hogere prijsniveau op de woningmarkt is echter voor de meeste huishoudens nog steeds betaalbaar. Voor drie van de vier onderscheiden huishoudensgroepen in tabel 1 is dit beduidend hoger dan 100%. Bij een percentage van 100% of hoger is de gemiddelde NVM-koopwoning betaalbaar.

Tabel 1 NVM-betaalbaarheidspercentage

Een meerderheid van de Nederlandse huishoudens heeft een inkomen dat toereikend is om de woonlasten van een gemiddelde koopwoning te betalen. Uitgaande van een 100% financiering ligt het betaalbaarheidspercentage voor startende tweeverdieners op 126% (gunstig) en voor startende éénverdieners op 84% (ongunstig). Voor doorstromende huishoudens op de woningmarkt is de betaalbaarheid zonder meer goed.

De betaalbaarheid van koopwoningen komt in de nabije toekomst niet in gevaar vanwege de rente. Volgens de meeste financiële analisten blijft de gemiddelde hypotheekrente volgend jaar rond de 5% of daaronder. Het neerwaartse effect daarvan op de ontwikkeling van de betaalbaarheid is doorgerekend en blijkt gering.

Cijfers derde kwartaal
In het 3e kwartaal steeg de prijs van de verschillende typen woningen met 0,8% tot 1,5%. Om precies te zijn: de prijs van de gemiddelde tussenwoning steeg het meest met 1,5%, de prijs van de gemiddelde vrijstaande woning en van het gemiddelde appartement steeg met 1,2% en de prijs van de gemiddelde hoekwoning steeg het minst met 0,8%.

Het totale geldvolume gemoeid met de verkoop van woningen is in het 3^e kwartaal vrijwel gelijk gebleven (-1%), na een sterke stijging (10%) in het vorige kwartaal. Het gelijkblijvende geldsvolume in het 3^e kwartaal wordt veroorzaakt door de combinatie van een lichte afname van het aantal transacties bij een lichte toename van de verkoopprijs ten opzichte van het tweede kwartaal van 2003.

Figuur 1 Prijsontwikkeling (kolom: verandering ten opzichte van voorgaande kwartaal; lijn: gemiddelde over laatste 4 kwartalen)

Tabel 2 Nederland 3^e kwartaal 2003 versus 2^e kwartaal 2003

Aantal transacties
In het 3e kwartaal zijn er via NVM-makelaars 32.402 woningen verkocht. Een daling van -2% ten opzichte van het vorige kwartaal. De woningen hebben bij verkoop gemiddeld 73 dagen te koop gestaan in het 3e kwartaal. De looptijd is hiermee toegenomen met 14%. Vrijstaande woningen vallen op, omdat de looptijd als enige van de vier woningtypen afneemt met -4%. In het 3e kwartaal stond een gemiddelde vrijstaande woning in Nederland 114 dagen te koop. Ter vergelijking; hoekwoningen staan nu 76, tussenwoningen 63 dagen en appartementen 59 dagen te koop bij verkoop.

Woningaanbod blijft gelijk
Aan het einde van het 3e kwartaal staan bij NVM-makelaars 74.759 woningen te koop, 294 meer woningen dan bij het begin van het kwartaal. De krapte-indicator, de verhouding tussen het woningaanbod en het aantal transacties, bedraagt in september voor eengezinswoningen 7,9 en 7,2 voor appartementen. Er is blijft daardoor sprake van een kopersmarkt. De consument heeft en neemt de tijd om een woning aan te kopen.

Verschillen per regio
In Nederland is geen sprake van een nationale woningmarkt: vraag en aanbod komen op regionaal niveau bij elkaar. Ook in het tweede kwartaal 2003 zijn belangrijke verschillen tussen de 80 NVM-regio's zichtbaar. De onderstaande tabel biedt de cijfers voor een dwarsdoorsnede van de Nederlandse woningmarkten.

Tabel 3 Prijsontwikkeling, dwarsdoorsnede van de Nederlandse woningmarkten

De regio Den Haag en Stad Groningen vallen op door een forse prijsstijging. Andere stijgers in het 3^e kwartaal van 2003 zijn de regio's Zwolle en Almere. Alleen in de regio Zutphen daalt de prijs van de gemiddelde woning opvallend. Over het gehele afgelopen jaar is alleen in Amsterdam de prijs van de gemiddelde woning gedaald. Alle andere regio's geven over de vier laatste kwartalen een prijsstijging te zien. In het geval van Zeeland, stad Groningen, Zuid Limburg en de regio Den Bosch is de prijsstijging duidelijk meer dan de 0,6% die gemiddeld per kwartaal in Nederland is opgetreden.

Huurwoningmarkt
NVM Vastgoedmanagement constateert de volgende belangrijke ontwikkelingen op de huurwoningmarkt. Er is een behoorlijke terugloop in de verkoop van huurwoningen waar te nemen en de mutatiegraad bij huurwoningen is laag. Er is een groot aantal starters dat eigenlijk de koopwoningmarkt op wil gaan, maar vanwege het geringe aanbod in het ondersegment van de markt, gaan zij toch op zoek gaat naar een huurwoning. Echter, ook op de huurwoningmarkt is er weinig aanbod. Er is bovendien weinig doorstroming van de huurwoningmarkt naar de koopwoningmarkt. Zittende huurders gaan minder snel de koopwoningmarkt op, omdat banken hun financieringseisen hebben aangescherpt.