Provincie Limburg

Ontwerp-Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg ter visie (215) Reeks informatiebijeenkomsten over Reconstructieplan

Van 8 oktober tot en met 4 november 2003 liggen het Ontwerp Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg en het bijbehorende Milieueffectrapport (MER) ter visie. In die periode wordt in elk van de zes districten waarvoor het plan geldt een informatiebijeenkomst gehouden. Het Ontwerp Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg en MER doorlopen een procedure volgens de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kan iedereen tot en met 4 november 2003 bedenkingen over de inhoud van het Ontwerp Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg/MER kenbaar maken.

De Reconstructiewet concentratiegebieden verplicht vijf provincies met intensieve veehouderij, waaronder Limburg, een reconstructieplan op te stellen om een aantal structurele problemen in het landelijk gebied duurzaam en integraal op te lossen. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van deze wet in april 2003, is de reconstructie in Noord- en Midden-Limburg in mei 2000 al van start gegaan met de indeling van het reconstructiegebied in zes districten. Om het proces zo goed mogelijk vorm te geven vanuit de streek is per district een integrale bouwsteen voor het reconstructieplan opgesteld. De reconstructiecommissie met daarin vertegenwoordigers van belangenorganisaties in Noord- en Midden-Limburg trad op als adviesorgaan voor Gedeputeerde Staten binnen dit planproces. De reconstructie van Noord- en Midden-Limburg kent een uitvoeringstermijn van 12 jaar een totale omvang aan investeringen van
1 miljard. Voor deze periode zijn voor de diverse themas in het landelijk gebied doelstellingen opgenomen in het ontwerp-plan, dat een aanvulling is op het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL).

Uitvoering
Overeenkomstig de wettelijke eisen bevat het Ontwerp Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg een zonering voor de intensieve veehouderij-sector en zijn er varkensvrije zones aangewezen. De reconstructie heeft een sterk stimulerend karakter, en legt een belangrijke verantwoordelijkheid voor de uitvoering in de regio. In het MER zijn de milieueffecten van het voorkeursalternatief en het meest milieuvriendelijk alternatief met elkaar vergeleken. Het Ontwerp Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg dat ter visie ligt is het zogeheten voorkeursalternatief uit het MER.

Informatiebijeenkomsten
Over de inhoud en procedure van het Ontwerp Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg/MER vinden in de zes reconstructiedistricten informatiebijeenkomsten plaats. De avonden starten met een presentatie van het ontwerp-plan en het MER. Daarna zijn geĂŻnteresseerden in de gelegenheid vragen te stellen en opmerkingen te maken. De avonden vinden achtereenvolgens plaats in Horst, Meerlo, Baexem, Bergen, Maasbracht en Panningen. De laatste drie avonden gelden tevens als openbare zitting voor het MER. De bijeenkomsten zijn als volgt gepland:

District en gemeenten

Datum
en tijd

Locatie

District Horst:
(gem. Horst aan de Maas en Sevenum)

8 oktober,
20.30 uur

Zaal de Sport,
Wilhelminaplein 9
5961 ES Horst

District Venray:
(gem. Meerlo-Wanssum en Venray)

9 oktober,
19.30 uur

t Brugeind Meerlo
(sport- en zalencomplex)
De Leeuwerik 33
5864 BZ Meerlo

District Nederweert:
(gem. Haelen, Heel, Heythuysen, Hunsel, Nederweert, Roggel en Neer, Thorn, Weert)

16 oktober,
20.00 uur

Baexheimerhof
Kerkplein 1a
6095 BD Baexem

District Maasduinen:
(gem. Arcen en Velden, Bergen, Gennep, Mook en Middelaar)

21 oktober,
19.30 uur

Gemeentehuis Bergen
Raadhuisstraat 2
5854 ZJ Bergen

District Ons WCL:
(gem. Beesel, Echt, Maasbracht, Ambt Montfort, Roermond, Roerdalen en Swalmen)

22 oktober,
20.00 uur

Zaal Fred Puts
Tergouwen 1
6051 JE Maasbracht

District Helden:
(gem. Helden, Maasbree, Meijel, Kessel en Venlo)

23 oktober,
19.30 uur

De Houberij
Kerkstraat 68
5981 CH Panningen

Tervisielegging
Het Ontwerp Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg ligt van 8 oktober tot en met 4 november 2003 gedurende de reguliere openingstijden ter visie in de bibliotheek van het Gouvernement te Maastricht en in de gemeentehuizen van alle gemeenten in het reconstructiegebied:
Arcen en Velden, Ambt Montfort, Beesel, Bergen, Echt, Gennep, Haelen, Helden, Heel, Heythuysen, Horst aan de Maas, Hunsel, Kessel, Maasbracht, Maasbree, Meerlo-Wanssum, Meijel, Mook en Middelaar, Nederweert, Roermond, Roggel en Neer, Sevenum, Swalmen, Roerdalen, Tegelen, Thorn, Venlo, Venray en Weert;
Bovendien liggen de stukken ter visie in de gemeentehuizen van de Noord-Brabantse gemeenten Asten, Boxmeer, Cuijk, Gemert-Bakel, Budel, Deurne, Sint Anthonis en Someren en van de Gelderse gemeenten Groesbeek, Heumen en Nijmegen.
Voor nadere informatie over de inhoud van het Ontwerp Reconstructieplan/MER, de procedure van tervisielegging en het indienen van bedenkingen kunt u terecht bij het regiebureau Reconstructie bij de Provincie Limburg, telefoon (043) 389 77 62. Ook op de provinciale internetsite (www.limburg.nl) staat nadere informatie, onder meer de inhoud van het Ontwerp Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg/MER.
6-10-2003 15:53