Gemeente Den Haag

september 2003
Den Haag blijft investeren in mensen

Op woensdag 8 oktober (vanaf 9.00 uur) bespreekt de commissie SZWI de begroting voor 2004. De Nederlandse economie is verslechterd, het kabinet heeft bezuinigingen aangekondigd en de nieuwe Wet werk en bijstand heeft ook de nodige gevolgen. Vooral de stijgende jeugdwerkloosheid baart zorgen. Vanwege de economische verslechtering en veranderingen in de wetgeving over de WW en WAO zal het aantal bijstandsgerechtigden ook in Den Haag toenemen. Ondanks deze tegenvallers blijft wethouder Pierre Heijnen van oordeel dat de succesvolle Haagse aanpak met als motto `Den Haag laat niemand los' moet worden voortgezet; met inzet van alle mogelijkheden en daar waar mogelijk nog intensiever. Dit schrijft hij in de toelichting bij de gemeentebegroting 2004 voor het Programma Integratie, Arbeidsmarktbeleid en Inkomensvoorziening.

Werk en inkomen
In 2004 zal naar verwachting de Wet werk en bijstand (Wwb) van kracht worden. De gemeenten krijgen dan de volledige financiële verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de wet. Met deze wet vervalt ook de mogelijkheid van een categoriaal armoedebeleid. Daarnaast blijven de bezuinigingen op gesubsidieerde arbeid onverkort van toepassing. Door de nieuwe verdeelsleutel in de Wwb ontvangt Den Haag ongeveer 113 miljoen euro minder om mensen aan het werk te helpen.
Dit betekent dat ook in 2004 op ID-banen 8 procent bezuinigd moet worden. Om toch mogelijkheden te hebben om mensen arbeidservaring op te laten doen, worden pilots ontwikkeld voor het werken met behoud van uitkering.

Binnen de gemeente zal een aantal ID-werknemers doorstromen naar een reguliere baan. Begin september lag dat aantal op 65: 28 ID-banen bij stadsbeheer (toezichthouder), 37 banen bij andere gemeentelijke diensten. Het College heeft 2,2 miljoen euro eenmalig beschikbaar gesteld om in 2004 gedwongen ontslag bij ID-ers te voorkomen.

Ook de bezuinigingen op de WIW blijven voor 2004 gehandhaafd: het aantal WIW-banen moet in 2004 met ongeveer 100 verminderd worden. Door de toename van de jeugdwerkloosheid is het noodzakelijk dat de sluitende aanpak voor jongeren blijft bestaan. Werkbij krijgt de mogelijkheden om in 2004 aan 300 jongeren een WIW-dienstverband aan te bieden.

Het kabinet heeft een bezuiniging van 220 miljoen structureel op het minimabeleid aangekondigd. Voor het Haagse armoedebeleid betekent dit ongeveer 11 miljoen euro. Met de invoering van de Wwb vervalt per 2004 de mogelijkheid van categoriaal gemeentelijk minimabeleid. De Wwb legt sterk de nadruk op maatwerk, via individuele bijzondere bijstand. De Ooievaarspas blijft wel bestaan. Het college komt binnenkort met een voorstel hoe Den Haag met deze bezuiniging zal omgaan.

Inburgering en Integratie
Op inburgering is door het kabinet voor 2004 een bezuiniging van 57 miljoen aangekondigd. Het kabinet heeft daarnaast maatregelen aangekondigd, maar nog niet geconcretiseerd, die de eisen aan inburgeraars aanscherpen. De eigen verantwoordelijkheid van de inburgeraar staat hierin centraal. Volgens wethouder Heijnen zet het kabinet hiermee de succesvolle Haagse inburgering op het spel. De huidige infrastructuur en de regiefunctie van de gemeente is en blijft nodig. Den Haag blijft inzetten op op kwaliteitsverbetering van het inburgeringsprogramma via duale trajecten en afspraken tussen gemeente en ROC over inkoop van trajecten.

Op het terrein van de integratie vinden veel positieve ontwikkelingen plaats. De sociaal-economische situatie van etnische minderheden is verbeterd, de werkloosheid afgenomen en de resultaten in het onderwijs worden beter. Aan de andere kant zijn er ook problemen. Door de voortdurende nieuwe instroom van migranten lijkt het alsof er onvoldoende resultaten worden bereikt. Ook beheersen veel mensen van de eerste generatie de Nederlandse taal onvoldoende en bedreigen criminaliteit en overlast van kleine groepen jongeren het veiligheidsgevoel van inwoners van de stad. De snelle verandering van de bevolkingssamenstelling heeft invloed op het draagvlak voor integratie. Er is sprake van verharding van opvattingen.

In het programma Interculturalisatie en Diversiteit wordt hierop ingespeeld door op wijk-, buurt- en stadsdeelniveau samen te werken, bijvoorbeeld door de inzet van buurtinterventieteams. In het programma is ook veel aandacht voor specifieke groepen en onderwerpen.

De uitwerking van de onlangs aangekondigde pardonregeling is nog niet duidelijk, maar naar verwachting zal slechts een klein deel van de groep langverblijvende asielzoekers in Den Haag een verblijfsstatus krijgen. Hiermee wordt geen oplossing geboden voor de schrijnende situaties waarin een aantal uitgeprocedeerde asielzoekers, waaronder gezinnen met kinderen, verkeert. In hoeverre voor deze mensen noodvoorzieningen getroffen moeten worden, hangt af van de uitvoering van de voornemens van het rijk voor een effectief terugkeerbeleid. Hierover bestaat nog onvoldoende duidelijkheid.

Sociale Werkvoorziening
De Haeghe groep is in Den Haag belast met de uitvoering van de wet Sociale Werkvoorziening. In 2004 zal zij verder uitvoering geven aan het plan van aanpak. Dat is gericht op het verlagen van kosten door verdere bundeling van bedrijven (Haeghe Ateliers, Haeghemont, Haeghepak en Haeghe Techniek) en door het vergroten van de omzet, met name bij de buitenbedrijven Diensten, Omnigroen en Schoon Schip. Daarnaast wordt gestreefd naar het veelvuldiger gebruik maken van detachering van werknemers.