Ingezonden persbericht


8 October Vereeniging 'Alkmaar Ontzet'
Opgericht 12 december 1861
PERSBERICHT
Alkmaar, 2 oktober 2003

Kinderen spelen grote rol in viering van Alkmaars Ontzet

Alkmaarders herdenken overwinning op Spanjaarden

Op 8 oktober 1573 trokken de laatste soldaten van het Spaanse bezettingsleger weg van de stad Alkmaar. De Alkmaarders behaalden als eersten een overwinning op de Spanjaarden in de 80-jarige oorlog. Jaarlijks herdenkt en viert Alkmaar op 8 oktober 2003 het besleg en ontzet van de stad in 1573. De 8 October Vereeniging 'Alkmaars Ontzet' organiseert op 8 oktober 2003 met ruim 400 vrijwilligers een groot feest met meer dan 30 verschillende activiteiten.

De overwinning van de Alkmaarders had vooral een belangrijk psychologisch effect. Het was de Alkmaarders ­ in tegenstelling tot de steden Naarden en Haarlem - gelukt de Spanjaarden te bedwingen. Dit ondanks het feit dat de verdediging, bestaande uit ongeveer 800 soldaten en 1300 weerbare mannen, ver in de minderheid was. Ze wisten de vijand met goedgericht musketvuur zware verliezen toe te brengen. Vrouwen en kinderen weerden zich met het gebruikelijke verdedigingsarsenaal uit die dagen: gesmolten lood, kokende olie, brandende strobossen, enzovoort. Zo bleef Alkmaar het lot van Naarden en Haarlem, overgave van de stad en het (gedeeltelijk) uitmoorden van de bevolking, bespaard. Alkmaars Ontzet is altijd gevierd, met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog en in 2002, wegens het overlijden van Prins Claus.

Programma 2003
De festiviteiten beginnen op dinsdagavond 7 oktober 2003 met een kranslegging bij het bij het beeld 'Victorientje' én lampionoptochten van ruim 1.500 kinderen met zelfgemaakte lampions. Op woensdag 8 oktober 2003 zijn er vele activiteiten in de stad, waaronder een ontbijt voor kinderen van de Alkmaarse basisscholen die vrij hebben op 8 oktober, gebak voor alle Alkmaarse bejaarden, een jeugdoptocht met 400 verklede kinderen én de traditionele middagoptocht met praalwagens. De festiviteiten eindigen op woensdagavond met een groot vuurwerk. Het feest is mogelijk door de inzet van vele vrijwilligers en financiële bijdragen van gemeente en regionaal bedrijfsleven.

Veel nieuwe programma-onderdelen
Voor het eerst wordt voor ruim 500 kinderen van groep 4 en 5 van de Alkmaarse basisscholen op woensdagmorgen een ontbijt op het Cultuurplein geserveerd. Het ontbijt wordt begeleid door een verhalenverteller die de kinderen mee terug neemt naar de strijd van 1573. Na afloop van het ontbijt vieren de kinderen het Ontzet van Alkmaar door het oplaten van honderden ballonnen in de kleuren van de stad (rood-wit). Tevens organiseert de Vereeniging voor het eerst sinds haar bestaan een zuurkoolmaaltijd voor de burgers op het Cultuurplein. Na Alkmaars Ontzet in 1573 kwam er weer aanvoer van vers voedsel en men was er een gezamenlijke maaltijd van 'binnen- en buitenpoorters'. Alkmaarders en inwoners van regiogemeenten zijn daarom van harte welkom om een eenvoudige Noord-Hollandse maaltijd van zuurkool met worst en een kuiltje jus te nuttigen.

Voorprogramma in weekend van 4 en 5 oktober
Voorafgaand aan de festiviteiten vinden er in het weekend van 4 en 5 oktober in het Noord-Hollands kanaal een aantal nautische evenementen plaats, waaronder ­ voor het eerst op Alkmaars Ontzet - de officiële eindrace voor het Nederlands kampioenschap van de spectaculaire Drakenbootraces. Een Drakenboot is een felgekleurde kano-achtige boot van circa 12,5 meter lang en maximaal 1 meter breed. In de boot is plaats voor een team van maximaal 22 personen, waarvan er maximaal 20 roeien, één stuurt en één met een trommel de maat aangeeft. Drakenbootvaren is een Chinese traditie die dateert uit de vierde eeuw voor onze jaartelling.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met/of e-mailen naar mr. C.H.P. de Boer, voorzitter van de 8 October Vereeniging 'Alkmaar Ontzet', telefoon: 072 ­ 5118574 (Leesberg Advocaten, Alkmaar) en deboer@leesbergadvocaten.nl

Bijlagen: complete programma, persbericht en foto's van een vorige herdenking Alkmaars Ontzet (Grote Middagoptocht)