Gemiva-SVG Groep


Leiden/Gouda, 14 april 2003

PERSBERICHT

Symposium Bijzondere zorg voor bijzondere mensen

Op woensdag 8 oktober 2003 vindt in de Hogeschool Leiden het symposium 'Bijzondere zorg voor bijzondere mensen' plaats. Dit symposium gaat over de medische zorg en begeleiding van kinderen en volwassenen met een (ernstige) verstandelijke handicap. Het symposium is bestemd voor iedereen die betrokken is bij de medische zorg voor deze kwetsbare doelgroep: ouders, (para)medici, verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers, (activiteiten)begeleiders en andere werkers in ziekenhuizen en gehandicaptenzorg.

"Met de brede en praktische opzet van dit symposium willen we ouders, ziekenhuismedewerkers en werkers binnen de gehandicaptenzorg inspireren en ondersteunen, zodat zij 'hun' kind zo goed mogelijk kunnen bijstaan tijdens het verblijf in het ziekenhuis", zegt Mirjam de Vos. Zij is moeder van een ernstig gehandicapte dochter en één van de initiatiefnemers tot het symposium. Ze vervolgt: "Ieder mens is bijzonder op zijn eigen manier. De mensen die tijdens dit symposium centraal staan, zijn bijzonder omdat zij zich anders ontwikkelen dan wij gewend zijn. In verstandelijk en vaak ook in lichamelijk opzicht. De ernst van hun beperkingen maakt hen kwetsbaar. Dat geldt zeker in een vreemde en voor hen misschien bedreigende omgeving als het ziekenhuis. Juist ernstig gehandicapte kinderen en volwassenen bezoeken relatief vaak een ziekenhuis. Wat zij nodig hebben is een bijzondere en aangepaste ziekenhuiszorg. Ouders, artsen, verpleegkundigen en pedagogisch medewerkers en andere betrokkenen dragen hiervoor gezamenlijk de verantwoordelijkheid."

Programma

Mirjam de Vos is één van de sprekers tijdens het ochtendprogramma van dit symposium. Zij spreekt over de rol van ouders van gehandicapte kinderen in het ziekenhuis. De andere sprekers zijn:
prof. dr. Hugo Heijmans, hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij spreekt over de medische zorg voor kinderen met verstandelijke of meervoudige handicaps. prof. dr. Hans Reinders, hoogleraar ethiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zijn bijdrage gaat over de medisch-ethische dilemma's in de zorg voor mensen met een handicap.
Patty van Belle, coördinator Centrum voor Consultatie en Expertise Zuid- Holland en Zeeland. Zij laat zien hoe de medische wereld gebruik kan maken van de know-how in de gehandicaptenzorg.

Tijdens het middagprogramma vinden tien workshops plaats. Iedere deelnemer kan meedoen aan twee workshops. Hoe signaleer je pijn? Op welke manier kan ik communiceren met mensen met een (ernstige) handicap? Welke hulpmiddelen kun je in het ziekenhuis gebruiken bij de verzorging van een gehandicapt kind? Dit is een aantal van de vragen waar de workshops een antwoord op geven.

Kosten en inschrijving

Deelname aan het symposium kost E 75,-. Achtergrondinformatie en een inschrijfformulier kunt u aanvragen bij de Gemiva-SVG Groep, telefoon (0182) 57 58 00,
e-mail info@gemiva-svg.nl. De informatie staat ook op de website van de Gemiva-SVG Groep. Daar kunt u ook een inschrijfformulier downloaden.

Gezamenlijk initiatief

Het symposium 'Bijzondere zorg voor bijzondere mensen' is een gezamenlijk initiatief van:
Mirjam de Vos, moeder van een ernstig gehandicapte dochter, orthopedagoge en samensteller van het boek 'Bijzondere zorg voor bijzondere kinderen' Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum
Gemiva-SVG Groep, een Zuid-Hollandse organisatie voor mensen met handicap Hogeschool Leiden
Elsevier Gezondheidszorg

Deze organisaties besloten hun krachten te bundelen om dit thema onder de aandacht te brengen van alle partijen die betrokken zijn bij de medische zorg van mensen met een ernstige handicap.


Noot voor de redactie (