Utrecht
, 8 oktober 2003
Leveringszekerheid en deregulering zijn bepalend voor wijzigingen in energieprijzen

---

Energieprijzen blijven fluctueren naarmate de mondiale markten meer open worden en meer volgroeid raken. Dat stelt Cap Gemini Ernst & Young in een nieuw onderzoek. Aanvankelijk zagen de meeste landen in Europa hun prijzen substantieel dalen als gevolg van de deregulering (zo daalden in Duitsland de groothandelsprijzen met meer dan 40%), maar de meest recente cijfers van de European Energy Markets Deregulation Observatory (EEMDO) laten zien dat de markten volgroeid raken en dat de prijsontwikkelingen weinig te maken hebben met concurrentie. Het gaat nu bij de prijsstelling vooral om het beschikbare aanbod van energie, een cruciale factor in de aanloop naar de winter van 2003/2004 na een ongewoon hete zomer met stroomuitval en andere problemen met de energieleveringen.

De nieuwste editie van het EEMDO-rapport, dat zich bezighoudt met de mate van deregulering in een aantal Europese landen, bevat behalve de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de energiesector, een analyse van de winter van 2002/2003. Als gevolg van de nieuwe marktregels daalden de prijzen in deze periode door de nieuwe marktregels in regios met een overcapaciteit, terwijl in andere een capaciteitstekort zorgde voor een prijsstijging.

Twee voorvallen zijn typerend voor deze trend: de geringe regenval had een grote impact op het duurzame waterkrachtvermogen in Scandinavië en had een prijsstijging tot gevolg, terwijl de introductie van nieuwe handelsovereenkomsten in Verenigd Koninkrijk leidde tot een overaanbod en een daaruit volgende prijsdaling.

In gedereguleerde markten reageren de spelers op prijssignalen. Zo worden in Zweden centrales opgestart en worden ze in Engeland juist stilgelegd. De marktprijzen geven ook een nauwkeuriger afspiegeling van de onderliggende grondstofprijzen, waarbij de ene markt snel en de andere minder snel reageert.

Chris IJsbrandy, vice-president Energy en Utilies van Cap Gemini Ernst & Young over deze bevindingen: Recente ontwikkelingen leggen de nadruk op de uitdagingen van het zich heel snel kunnen aanpassen aan de vraag of aan het aanbod. Veranderingen in het evenwicht tussen vraag en aanbod kunnen gemakkelijk leiden tot grote prijsverschuivingen. Regelgevers en marktpartijen leren van deze grilligheid, maar het duurt even voordat men weet wat de adequate reactie is op een bepaalde samenloop van omstandigheden. Gegeven de economische en sociale onrust als gevolg van de stroomonderbrekingen is de uitdaging nu om tot overeenstemming te komen over de juiste marges om de risicos terug te dringen tot een aanvaardbaar niveau. En om het eens te worden over hoe deze marges gefinancierd gaan worden. Voor het eerst zijn er tekenen die erop wijzen dat dit invloed gaat hebben op de prijzen.

Over de algemene bevindingen van het rapport vervolgt IJsbrandy: De afgelopen winter was een testperiode, maar de weersomstandigheden waren niet extreem, dit in tegenstelling tot de afgelopen zomer. Het is van wezenlijk belang voor zowel regelgevers als marktspelers dat zij lering trekken uit de ervaringen van de afgelopen winter en vooral uit de gebeurtenissen van de zomermaanden omdat Europa steeds dichter bij een volledige concurrentiestrijd komt en de histrorische overcapaciteit geleidelijk verdwijnt. Nu we de winter naderen, zal de belangrijkste uitdaging zijn de deregulering in beweging te houden en tegelijkertijd de risicos van storingen in de energievoorziening in te dammen.

Andere belangrijke bevindingen van het onderzoek:

Grensoverschrijdend verhandelen van elektriciteit Ondanks recente investeringen in de capaciteit van koppelverbindingen is er nog steeds een landgebonden afstemming van vraag en aanbod, en dit komt tot uiting in prijsniveaus die van land tot land verschillen. Op korte termijn wordt het grensoverschrijdend verhandelen een krachtig mechanisme om concurrentie te bevorderen beknot door de huidige capaciteit van de koppelverbindingen en door de toegangsregels en procedures voor het grensoverschrijdend verhandelen van energie. Voor de lange termijn probeert de ETSO (Vereniging van Europese Transmissienetbeheerders) de toegangsvoorwaarden te standaardiseren en investeringen in capaciteit te bevorderen. Niettemin betekenen zaken als het verkrijgen van toestemming voor de planning, dat dit een tijdrovend proces gaat worden.

Groothandel De gegevens van de winter 2002/2003 laten een belangrijke daling van het activiteitenniveau zien in een aantal Europese markten. De belangrijkste factoren hier zijn zonder twijfel het verdwijnen van Amerikaanse spelers, de afname van merchant plants(een merchant plant is een energiecentrale die alleen levert aan de groothandel) en de verticale consolidatie op de elektriciteitsmarkt. Het aantal bilaterale transacties neemt toe, hoewel het ernaar uitziet dat de groothandelsmarktactiviteiten weer zullen aantrekken, zij het stapje voor stapje en in een kleiner aantal markten. Het is in ieder geval belangrijk dat de groothandel in de nabije toekomst opkrabbelt aangezien dit van belang is voor bedrijven om hun risicos te beheren.

Gas Het naar elkaar toe groeien van gas en elektriciteit wat betreft het genereren en de grondstoffenmarkt, creëert interessante mogelijkheden. Het gaat hier echter om een prille trend andere factoren zijn nog steeds van groter belang. Gas is een meer wereldomspannende grondstof dan elektriciteit en nauw verbonden aan de olieprijzen. De belangrijkste uitdaging voor nieuwe deelnemers is de pijplijncapaciteit te waarborgen (vooral in die gevallen waar deze geërfd is van de bestaande en voorheen monopolistische leveranciers) en het beheren van de diverse TPA-regelingen die de toegang van derden tot het transportnet bepalen. Dit moet leiden tot een verbeterde harmonisering van de TPA-voorwaarden en een terugdringing van de huidige veelheid aan regels waar het langeafstandsvervoer mee te kampen heeft.

Over Cap Gemini Ernst & Young
Cap Gemini Ernst & Young Group is één van de grootste aanbieders ter wereld op het gebied van consultancy, technologie en outsourcing diensten. De onderneming helpt bedrijven voortdurend nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen en de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. De organisatie heeft wereldwijd ongeveer 53.000 medewerkers in dienst en realiseerde in 2002 een omzet van 7.04 miljard euro. Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op: http://www.nl.cgey.com/.