Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


08/10/03 Koningin bezoekt hoofdsynagoge Arnhem

Hare Majesteit de Koningin woont op woensdagmiddag 8 oktober een bijeenkomst bij in de Hoofdsynagoge in Arnhem. Tijdens de bijeenkomst wordt de restauratie van de 150 jaar oude synagoge formeel afgerond en draagt de Stichting Arnhemse Synagoge het gebouw weer over aan het Nederlands-Israelitisch Kerkgenootschap in Arnhem.

De huidige synagoge dateert van 1853 en werd ontworpen door de toenmalige stadsarchitect J. Heuvelink. Door het gebruik van gotische en classicistische stijlelementen ontstond een opvallend fraai gebouw. In 1881 werd de opperrabinale zetel in Arnhem geplaatst, waardoor de synagoge de titel van Nederlands-Israelitische Hoofdsynagoge kreeg. Het gebouw overleefde de jaren 1940-1945, maar raakte zwaar beschadigd onder meer tijdens de Slag bij Arnhem in 1944. Na de oorlog werd door de sterk ingekrompen traditioneel-joodse gemeente het herstel opgepakt en de synagoge werd in 1950 opnieuw ingewijd. In 1974 kreeg het de status van rijksmonument.

De afgelopen jaren bleek dat een grondige restauratie nodig was om de synagoge te behouden, wilde het ook op langere termijn als gebeds- en leerhuis beschikbaar blijven niet alleen voor de traditioneel-joodse gemeente in Arnhem, maar ook voor joden in overige delen van de provincie Gelderland. Daartoe werd de Stichting Arnhemse Synagoge (SAS) opgericht. De Stichting, die zich ten doel stelt om de joodse culturele erfgoederen in Arnhem in stand te houden, startte in 2001 met de restauratiewerkzaamheden. De kosten van de restauratie bedragen 2,9 miljoen euro, bijeengebracht door de overheid, fondsen, bedrijfsleven en particulieren.

Met de restauratie hoopt de SAS niet alleen een in gebruik zijnde en herstelde synagoge, maar eveneens een levend monument ter nagedachtenis aan in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joodse Arnhemmers te hebben gerealiseerd.