Ingezonden persbericht

Bachelor-Master: het had zo mooi kunnen zijn

UTRECHT, 20031007 -- Utrecht, 7 oktober 2003. Het Bachelor-Masterstelsel dat vorig jaar ingevoerd is in Nederland dreigt zijn doel voorbij te schieten. Uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder 675 eerste- en tweedejaars studenten blijkt meer dan de helft niet goed te weten wat het stelsel inhoudt. Het onderzoek wordt aanstaande vrijdag openbaar gemaakt.



Het Bachelor-Masterstelsel is ingevoerd om een transparant Europees onderwijsstelsel te realiseren. 26 landen zijn in 1999 akkoord gegaan met de invoering en zien de mogelijkheden die dit met zich mee brengt. Nederland wordt gezien als koploper en heeft dit ook nagestreefd. Echter door de snelle invoering van het stelsel hebben de instellingen veel problemen over het hoofd gezien.


Het Bachelor-Masterstelsel kan de student een scala aan mogelijkheden bieden. Het kan zorgen voor meer flexibiliteit, keuzemogelijkheden en mobiliteit van studenten tussen verschillende landen. Kortom een goede stap in de richting van vraaggestuurd onderwijs.


Het is jammer dat de problemen omtrent het stelsel nu nog de boventoon voeren. Uit het onderzoek blijkt dat studenten onvoldoende op de hoogte zijn van het systeem. De oorzaak ligt volgens het ISO in de voorlichting. Cijfers laten zien dat 62,2% van de eerstejaars HBO- en 22,6% van de eerstejaars WO studenten niet voorgelicht zegt te zijn. Vorig jaar was dit nog respectievelijk 38% en 4%. Van de tweedejaars geeft 80% van de HBO- en 64,6% van de WO studenten aan niet goed voorgelicht te zijn.


Het is vreemd om te merken dat de voorlichting onder de eerstejaars verslechterd is in plaats van verbeterd. "Het ISO erkent dat elke nieuw systeem last heeft van kinderziektes, maar het kan nooit de bedoeling zijn dat het achteruit gaat. Uiteindelijk moet het geduld van studenten beloond worden." aldus ISO-voorzitter Rombouts.


Het gevaar is dat met slechte voorlichting de student zijn mogelijkheden niet benut of foutieve keuzes maakt in zijn studietraject. De student moet weten waarom hij vrije keuzeruimtes heeft binnen de Bachelor en hoe hij toe kan werken naar een bepaalde Master. Ook de HBO student moet weten dat hij eventueel door kan stromen naar een HBO of WO Master. Op deze manier kan de student inspelen op de eisen die later aan hem gesteld zullen worden.


Volgens het ISO staat of valt het Bachelor-Masterstelsel met goede voorlichting en begeleiding. Op die manier kan je de student bewust maken van zijn studietraject. De alom bekende kennissamenleving heeft behoefte aan gemotiveerde en bewuste studenten. Het Bachelor-Masterstelsel geeft hiertoe de kans. Het zorgt voor een degelijk fundament in het hoger onderwijs. Rombouts :"Het ISO is van mening dat zonder dit fundament de kennissamenleving een eeuwige droom zal blijven!"


Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 180.000 studenten aangesloten.





Ingezonden persbericht