EVD


Regelgeving als onneembare vesting

---

Een markt kan nog zoveel potentie hebben; als er een muur van regelgeving om heen staat, wordt het heel lastig om er zaken te doen. Ontwikkelaar en producent van stomaproducten EuroTec ondervond het in Duitsland.

Je opent een kantoor in het Ruhrgebied. Je geeft een gerennommeerd bureau voor werving en selectie de opdracht om personeel te zoeken. Je laat nieuwe, in het Duits vertaalde folders drukken. Je bent, kortom, helemaal klaar voor de sprong naar Duitsland. Maar wat in Nederland, België en Zwitserland wel lukte, stuit bij de oosterburen op een flinke barrière. Managing Director Aat van der Leden zucht nog eens diep. "Onze producten zijn onderworpen aan strenge kwaliteitseisen. Wij moeten conform allerlei procedures voldoen aan door de overheid vastgestelde normen en richtlijnen. Daar gaat een enorme papierwinkel achter schuil. Zodra alles in orde is, en dat is het bij ons, mag je het CE-merk voeren. Dat betekent dat je een product binnen de hele Europese Unie op de markt mag brengen."

Een formaliteitje
Althans, dat dachten Van der Leden en zijn partner Arthur Smid. Want een formaliteit, die in Nederland en België voor producten met een CE-merk luttele weken in beslag neemt, bleek in Duitsland uit te groeien tot een barrière die na anderhalf jaar nog steeds niet genomen is. Waar gaat het om? "Onze producten moeten per land geregistreerd worden om in aanmerking te komen voor vergoeding door de ziektekostenverzekeraars. Het IKK, de instantie die dit in Duitsland regelt, accepteert het CE-merk niet. Zij willen dat wij alle procedures opnieuw doorlopen. Het is toch te gek voor woorden dat zoiets in het Europa anno 2003 nog mogelijk is! Het kost verschrikkelijk veel tijd, om nog maar te zwijgen van de kosten." Over kosten gesproken: EuroTec was ondertussen al 30.000 euro kwijt aan werving en selectie. De huur voor het vrijwel ongebruikte kantoor liep ook rustig door. "Dat kantoor hebben we maar weer gesloten. De opdracht voor de personeelswerving is op een laag pitje gezet. Maar we geven niet op. Wij hebben een Duitse advocaat ingeschakeld. De resultaten van zijn inspanningen zijn veelbelovend. Hij krijgt in ieder geval al toegang tot instanties en personen waar wij consequent buiten de deur werden gehouden."

Blijven rammelen
De vergissing die Van der Leden en Smid maakten, was dat zij zich vooraf niet uitgebreid hadden laten voorlichten over de in Duitsland geldende regelgeving. "Wij zijn afgegaan op informatie van een bevriend Duits bedrijf, waar wij veel vertrouwen in hadden. Ons werd verteld dat registratie zo gepiept zou zijn. Daardoor zijn wij op het verkeerde been gezet."
Toch blijft EuroTec bij de oosterburen aan de deur rammelen. "Wij hebben de ambitie om nieuwe, state-of-the-art productiemachines aan te schaffen. Om die rendabel te maken, is verhoging van de afzet nodig. In Duitsland liggen er mogelijkheden voor ons. Op beurzen en op andere plaatsen in de markt worden duidelijke signalen in die richting gegeven. Dat maakt het des te ergerlijker dat regelgeving ons tot nu toe heeft tegengehouden."

Meer informatie over dit bedrijf:

* www.eurotec.nl

07.10.2003
---

Bron: Brochure Met uw bedrijf de grens over
Nummer: 105888