Gemeente Nuth


07-10-2003

Gemeenteraad Nuth neemt kaderbrief Wet werk en bijstand in ontvangst

Voorzitter Jacques van den Berg van de raadscommissie Welzijn van de gemeente Nuth nam gisteren op verzoek van de Werkgroep SAN de kaderbrief over Wet werk en bijstand in ontvangst. Twee leden van de werkgroep Sociale Aktie Nuth (SAN) overhandigden de kaderbrief om 14.00 uur in de raadszaal. Een uniek moment want door het dualisme ging deze aanbieding buiten het college van burgemeester en wethouders om.

SAN wil meedenken
Voorzitster Boonekamp en penningmeester Houben van SAN overhandigden de kaderbrief aan raadslid Jacques van den Berg. Theo Reinders, directeur van KOMPAS, en Fredy Scheffers, hoofd Welzijn en Burgerzaken van de gemeente Nuth waren ook hierbij aanwezig. SAN maakt deel uit van de lokale cliëntenraad in Nuth. Op initiatief van stichting de Pijler werd op 6 oktober door lokale cliëntenraden en plaatselijke belangengroepen de kaderbrief aangeboden aan de Limburgse gemeenteraden. De strekking van de kaderbrief is dat de gemeenteraden hun verantwoordelijkheid moeten oppakken op het terrein van de sociale zekerheid. Mevrouw Boonekamp verwoordde het zo: SAN wil meedenken in het beleid en delen in de te maken keuzes. We willen aandacht voor een groep mensen die niet zielig is maar wel zorg nodig heeft. Werk is een te eenzijdige benadering. De definitie van werk moet herzien worden en we moeten leren anders te kijken naar de samenleving. De individuele kant van de betrokkenen speelt daarbij een belangrijke rol.

Gemeenteraad stimuleert initiatieven uit de bevolking Raadslid Jacques van den Berg en voorzitter van de Commissie Welzijn zegde toe dat de raadsleden in kennis worden gesteld van de kaderbrief. Om dit onderwerp verder onder de aandacht te brengen, bood hij mevrouw Boonekamp aan om gebruik te maken van het sprekerskwartier voor de volgende raadsvergadering. Ook tijdens een toekomstige commissievergadering bestaat de mogelijkheid om het onderwerp in de vorm van een korte presentatie mondeling toe te lichten. De gemeenteraad zal uiteraard de aanbevelingen in de kaderbrief meenemen bij het vaststellen van het toekomstig beleid op het terrein van de bijstand en de reïntegratie. Directeur Theo Reinders liet weten dat de cliëntenraad reeds in een vroeg stadium betrokken wordt bij het proces om de nieuwe wet Werk en Bijstand uit te voeren.

Wet werk en bijstand
De Wet werk en bijstand heeft tot doel mensen sneller aan het werk te helpen. Om dat te bereiken krijgen gemeenten meer vrijheid om maatwerk toe te passen en een grote financiële verantwoordelijkheid. Gemeenten hoeven zich aan minder regels te houden en het aantal verplichte rapportages aan het Rijk daalt aanzienlijk. Verder krijgen gemeenten een budget om de uitkeringen te betalen (bijstandsbudget) en een budget om mensen te begeleiden naar een baan (reïntegratiebudget). Zij kunnen bijstandsuitkeringen niet langer bij het Rijk declareren. Gemeenten krijgen er daardoor financieel belang bij zo veel mogelijk mensen aan het werk te helpen en fraude met uitkeringen te bestrijden. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, treedt de wet op 1 januari 2004 in werking.