CDA

CDA
07-10-03
Ten Hoopen: meerjarige loonmatiging eerste voorwaarde voor economisch herstel
De eerste voorwaarde voor economisch herstel is het doorvoeren van meerjarige loonmatiging. Dat is nodig om onze exportpositie, die door hoge loonkosten ernstig gehavend is, te herstellen." Dit zei Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen tijdens de plenaire behandeling van de Begroting Economische Zaken, op 7 oktober, in de Tweede Kamer.

"Ook draagt loonmatiging bij aan het terugbrengen van gezonde overheidsfinanciën. Het is daarom van groot belang dat de sociale partners een centraal akkoord sluiten waarin dit is geregeld."

Ten Hoopen: Deregulering is tweede voorwaarde die het Nederlandse ondernemersklimaat hard nodig heeft. Bedrijven komen om in regels en formulieren. Wij zijn blij dat de motie Ten Hoopen over de reductie van de administratieve lasten is overgenomen en zelfs door de regering omhoog is bijgesteld. Deze doelstelling kan onze goedkeuring wegdragen.

Echter, uit onderzoek van EIM blijkt dat in 2002 de administratieve lasten voor het bedrijfsleven met bijna 30 miljoen euro zijn toegenomen als gevolg van nieuwe wetswijzigingen. Daarmee komt de totale lastendruk voor bedrijven op tenminste 12 miljard euro. Dat zijn sombere berichten, en ondanks de prima voornemens, baren deze cijfers mijn fractie grote zorgen, aldus het Kamerlid

De derde voorwaarde, nodig voor economisch herstel, is een harde aanpak van de criminaliteit. Het punt is al vaak aangeroerd, door mij en door anderen, maar daarom niet van minder belang. Onlangs heb ik aandacht besteed aan de problematiek van krakers in leegstaande bedrijfspanden en gepleit voor aanpassing van de op alle fronten gedateerde wetgeving op dit terrein. Ik verzoek de Staatssecreatris dringend deze problematiek op te lossen. De Staatssecretaris moet een coördinerende rol spelen.

Ieder jaar krijgen 380.000 grote en kleine bedrijven te maken met criminaliteit. Als gevolg hiervan lijdt het Nederlandse bedrijfsleven drie miljard euro schade. Als bedrijven meer bezig zijn met het weren van criminaliteit dan met ondernemen, gaat het niet goed met dit land. Het is de taak van de minister van EZ om te zorgen dat ondernemers hun werk kunnen doen. En het creëren van een veilige omgeving is daar onmiskenbaar een onderdeel van. Ook hier vraag ik de Staatssecretaris om deze problematiek nu eens eindelijk integraal te benaderen, zei Ten Hoopen.