D66

Legesverhoging matigen

Kennisontwikkeling

Ursie Lambrechts

07-10-2003 - Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de legesverhoging die per 1 januari 2003 zijn doorgevoerd. Sommige leges zijn met meer dan 1000 procent verhoogd. D66 is zeer kritisch ten aanzien van deze legesverhoging, waar ook studenten en kenniswerkers de dupe van worden. Volgens de Democraten heeft dat enorme consequenties voor Nederland als kennisland. De regering heeft haar mond vol van het bevorderen van de internationalisering van het onderwijs. Maar door het eisen van exorbitant hoge bedragen voor het verkrijgen of het verlengen van een verblijfsvergunning maakt de regering het voor buitenlandse wetenschappers steeds onaantrekkelijker om hierheen te komen, aldus Ursie Lambrechts.

De enorme verhoging van de leges is ingegeven door de wens de leges kostendekkend te maken. In de berekening van de gemiddelde kosten voor de leges zijn ook de bezwaar- en beroepskosten meegenomen. Lambrechts: Dat kan natuurlijk niet. Niet iedereen gaat in bezwaar of beroep. Bovendien is de bezwaar- en beroepsprocedure ook bedoeld om fouten van de overheid te herstellen. Het is raar deze kosten voor rekening van de aanvrager te laten komen.

D66 wil van de Minister de garantie dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tijdig beslist op aanvragen voor een verblijfsvergunning. We kunnen natuurlijk niet van de aanvrager een enorm bedrag eisen, en anderzijds geen enkele service bieden, stelt Lambrechts. Vooral studenten ondervinden problemen als gevolg van de trage handelswijze van de IND. Veelal kunnen ze pas halverwege een trimester beginnen aan de universiteit, omdat hun visum uitblijft.

Verschillende maatschappelijke organisaties en wetenschappers plaatsen vraagtekens bij de rechtmatigheid van de legesverhoging. Ook op dat punt wil D66 duidelijkheid van de Minister.