Provincie Limburg

Een professionele dansvoorziening in Limburg (219) Stimulering culturele klimaat Limburg

Zowel de Provincie Limburg als de gemeente Heerlen hebben de ontwikkeling van het dansklimaat tot speerpunt van het culturele beleid benoemd. Met dit ambitieuze voornemen moet de dans in Limburg op de kaart worden gezet. "We zetten hierbij stevig in. Er komt een dansvoorziening in Limburg van landelijk niveau en dito uitstraling", aldus gedeputeerde Odile Wolfs. De Heerlense wethouder Loek Damen vult aan: "Wij hebben grote plannen met het opzetten van een Jongerendanswerkplaats. Het wordt een bakermat voor nieuwe initiatieven op het gebied van dans. Zo kunnen wij toewerken naar een Cultuurplaninstelling in de stad".

In het verlengde van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht hebben beide bestuurders de plannen gepresenteerd. Voor de realisatie hiervan is 1 juli jl. dansintendant Marc Jonkers benoemd. De intendant heeft tot taak op te treden als initiator, promotor en coördinator voor de dans in Limburg. "Ik wil meer samenhang aanbrengen van wat er in de Provincie gebeurt op het gebied van dans. Met de danswerkplaats richten wij ons op jongeren. Daar zit ontzettend veel creativiteit. Mijn taak is het artistiek management oppakken", aldus Marc Jonkers. De Provincie wil voor 1 december een beleidsplan 2005-2008 voor de dans in Limburg indienen bij het Ministerie van Cultuur en de Raad voor Cultuur. Hiermee wordt ingezet om de Dansvoorziening Limburg opgenomen te krijgen in de vierjaarlijkse Rijks Cultuur-notasystematiek.

Jongerendanswerkplaats
Met een levendig amateurdansveld, de plannen van de renovatie van de schouwburg én het Glaspaleis met een prachtige dansruimte, zijn de randvoorwaarden gecreëerd voor een jongerendanswerkplaats in Heerlen. De gemeente ziet deze 'werkplaats' als een voorziening waar de gehele regio belang bij heeft. De samenwerking met die regio staat dan ook voorop met perspectief voor de Euregio. De dans in Limburg kent een grote belangstelling. Veel jonge mensen zijn actief bezig met dans op de centra voor de Kunsten in Limburg. Heerlen kan een bakermat worden voor nieuwe initiatieven op het gebied van dans. 7-10-2003 14:53