Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciaal beleidskader jeugdzorg 2004 - 2007

Houvast en speelruimte

7-10-2003
Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hebben vandaag laten weten wat zij de komende 4 jaar willen bereiken binnen de jeugdzorg. Belangrijkste doelstelling van het 'provinciaal beleidskader jeugdzorg 2004 - 2007' is dat de wachtlijsten in de jeugdzorg stevig worden aangepakt. Dat kinderen en jongeren nog meer zorg op maat krijgen én dat ze meer inspraak krijgen.

Investeren in kinderen en jongeren
Het beleidskader biedt een vooruitblik op wat de provincie, samen met bureau Jeugdzorg, de zorginstellingen, de gemeenten en andere partners de komende jaren wil bereiken. Rollen en verantwoordelijkheden worden anders ingevuld dan in het verleden. Dit is het resultaat van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg die op 1 januari 2004 ingaat. Een vernieuwende wet waarmee kinderen en jongeren recht krijgen op hulp en naar de rechter kunnen stappen om de Provincie aan te klagen wanneer ze de hulp die ze nodig hebben niet krijgen (wachtlijsten).

Gedeputeerde J.G.J. Kamp: "Dit beleidskader draait om kinderen en jongeren. De jeugd is voor de provincie Utrecht erg belangrijk. In vergelijking met het landelijk gemiddelde is Utrecht een provincie met verhoudingsgewijs veel jongeren. Bovendien neemt het aantal jongeren tussen de 12 en 17 jaar de komende jaren in de provincie sterker toe dan landelijk. Investeren in de jeugd betekent investeren in de toekomst. De provincie beschouwt zorg voor de jeugd dan ook als een kerntaak. In dit beleidskader laten we dat ook zien. U begrijpt dat ik trots ben om het te presenteren.'

Doelstellingen
'We hebben ambitieuze doelstellingen geformuleerd maar tegelijk zijn ze wel reëel. Het is haalbaar. Daar zijn alle partijen het over eens', zegt gedeputeerde Kamp. Maar er zijn ook kanttekeningen: 'Belangrijkste kanttekening die we al eerder hebben gemaakt, gaat over het geld. Het Rijk moet er wel voor zorgen dat er voldoende financiële middelen meekomen om de Wet naar behoren te kunnen uitvoeren. Om de wachtlijsten weg te werken en weg te houden is er nu eenmaal meer geld nodig dan er nu beschikbaar is.'

Samen met Bureau Jeugdzorg Utrecht en de jeugdzorginstellingen is gekeken hoe de jeugdzorg in Utrecht verder verbeterd kan worden. Een overzicht:

* Stevig aanpak van de wachtlijsten..

Het is maatschappelijk onverantwoord als jeugdigen met problemen geen hulp krijgen of lang op hulp moeten wachten. Aan lange wachttijden moet dan ook wat gedaan worden. Innovatie, flexibiliteit, efficiency en effectiviteit zijn de kernbegrippen. Daarnaast is er extra geld nodig.

* nvoering van een nieuwe financieringsstructuur.

In het verleden kregen instellingen jaarlijks sowieso een pot geld. In de toekomst krijgt een instelling alleen geld voor de werkelijk geleverde zorg. Er wordt dan simpelweg gekeken naar het aantal jongeren dat hulp heeft gekregen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de provincie niet meer betaalt voor leegstaande bedden.
* Kinderen en jongeren krijgen nog meer zorg op maat.

Samen met gemeenten, onderwijsbesturen en andere partners zal de provincie ervoor zorgen dat jeugdigen en ouders met vragen en problemen snel en adequaat advies of hulp op maat kunnen krijgen. Dus lichte zorg wanneer dat kan en intensievere zorg wanneer dat noodzakelijk is. Dit betekent ook dat het lokale jeugdbeleid van de gemeenten en de provinciale jeugdzorg beter op elkaar worden afgestemd.

* De cliënten krijgen meer inspraak.

Om de kwaliteit van de zorg te garanderen is de inbreng van kinderen, jongeren en hun ouders essentieel. Er zijn al cliëntenraden. Maar er kan actiever en meer gestructureerd naar hun mening worden gevraagd. Cliëntenpanels en vraagsturing zijn hierbij de sleutelwoorden.

Inspraak
Het beleidskader is nog niet definitief. Het ligt vanaf nu tot 12 november 2003 voor inspraak ter inzage, en de verwachting is dat het in februari 2004 definitief wordt vastgesteld.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl