07-10-2003
Psychische problematiek grote kostenpost

Utrecht, 7 oktober 2003. Elk jaar worden er in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) ongeveer 600.000 mensen behandeld door 25.000 professionals. Hiermee is de GGZ , waartoe ook de verslavingzorg behoort, de grootste sector in de gezondheidszorg. Het Trimbos-instituut, een van de belangrijkste onderzoeksinstituten op het gebied van geestelijke gezondheid, dreigt door een vergissing gekort te worden met 30%. De omvang en impact van GGZ-problematiek, ook in termen van maatschappelijke kosten, zou eerder moeten leiden tot de conclusie dat de verdeling van onderzoeksbudget over somatische zorg en GGZ (GGZ slechts 5-7%), meer in evenwicht gebracht moet worden.

Voor gezondheidszorgorganisaties is een korting van 10% voorzien, voor het Trimbos-instituut geldt een norm van 30% gebaseerd op de onjuiste aanname dat het Trimbos-instituut een welzijnsorganisatie zou zijn. De consequenties van deze vergissing zijn enorm: juist nu steeds duidelijker wordt dat veel van de huidige maatschappelijke problemen GGZ-gerelateerd zijn, dreigt de bodem onder een gerichte aanpak van deze problemen weg te vallen.

De GGZ-problematiek is groot. Een kwart van het geld dat omgaat in de gezondheidszorg wordt besteed aan zorg voor mensen met een psychische stoornis. De directe zorgkosten hiervoor bedragen ongeveer 8 miljard euro per jaar. De maatschappelijke kosten liggen echter veel hoger.

Veel van de huidige maatschappelijke problemen die het kabinet aan wil pakken, zoals arbeidsongeschiktheid, geweld en onveiligheid zijn voor een belangrijk deel psychische problemen of hebben daarmee te maken. Ook zal onze maatschappij de komende jaren geconfronteerd worden met snel toenemende psychische problematiek bij ouderen en allochtonen. De GGZ-sector wil deze problemen aanpakken. Daarvoor is investering in kennis noodzakelijk: kennis van de problematiek en kennis van wat werkt. De voorgestelde korting van 30% maakt dit onmogelijk. Vooral omdat er al sprake is van kennisachterstand op het terrein van de GGZ-problematiek.

---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11