Redactie Elsevier


---

* PERSBERICHT *

---

Bachelor-masterstelsel stuit op weerstand

Een op de drie hoogleraren vindt het bachelor-masterstelsel geen verbetering van het hoger onderwijs. Studenten op hun beurt zijn ontevreden over de voorlichting, met name de voorlichting over de masterfase. Slechts één op de tien bachelor-studenten aan universiteiten zegt een master-programma in het buitenland te willen volgen.

Door

Dat blijkt uit de nieuwe Elsevier Thema Studeren, waarin dit jaar extra aandacht is besteed aan het bachelor-masterstelsel. Zoals elk jaar vroeg TNS Nipo in opdracht van Elsevier studenten aan hogescholen en universiteiten hun opleiding te beoordelen. Het IOWO vroeg aan hoogleraren de beste opleiding op hun vakgebied aan te wijzen, waarbij ze hun eigen universiteit niet mochten noemen. Aan de universiteiten zijn alleen bachelorstudenten ondervraagd, studenten 'oude stijl' bleven buiten beschouwing. Aan de hogescholen gaven tweedejaars en ouder hun oordeel. In totaal zijn 8800 studenten ondervraagd door TNS Nipo; de Elsevier/IOWO Faculty Rating is gebaseerd op de oordelen van 1300 hoogleraren.

De studenten aan de Universiteit Maastricht zijn het meest te spreken over hun opleidingen. Drie van de vijf door studenten beoordeelde opleidingen kregen een eerste plaats: bedrijfswetenschappen, economie en geneeskunde.

Volgens hoogleraren bieden de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Maastricht en de Universiteit Twente het beste onderwijs. In de Faculty Rating wordt onderscheid gemaakt naar grote, kleine en technische universiteiten. Nieuw dit jaar is dat hoogleraren ook oordelen over de kwaliteit van het onderzoek en de wetenschappelijke publicaties. Groningen is hier opnieuw de winnaar. Bij de kleine universiteiten heeft Tilburg volgens de hoogleraren het beste onderzoek in huis, en bij de technische universiteiten de TU Eindhoven.

Bij de hogescholen zijn dit jaar negen opleidingen onderzocht. Het meest tevreden zijn de studenten aan: de Hogeschool Brabant bij commerciële economie; de Hogeschool 's-Hertogenbosch bij bedrijfseconomie en hogere informatica; de Christelijke Hogeschool Nederland bij hoger hotelonderwijs; de Hogeschool Zeeland, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Hogeschool Utrecht bij communicatie; de Christelijke Hogeschool Ede bij journalistiek; de RK Technische Hogeschool Rijswijk bij werktuigbouwkunde; de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bij civiele techniek en bouwkunde.

Opleidingen in het hbo worden eens in de vier jaar beoordeeld. In de afgelopen vier jaar hebben 17.845 hbo-studenten van 37 opleidingen een oordeel uitgesproken. De beste hogescholen gerekend over de gehele periode zijn de Hogeschool Zuyd (in Limburg), de Christelijke Hogeschool Ede en de RK Technische Hogeschool Rijswijk.




Redactie Elsevier