Drempels weg


verslag van kennismakingsbijeenkomst

door Wiel Vos, regionaal ambassadeur (Limburg)

07-10-2003
Op 5 september vond een bijeenkomst plaats waarin mensen met een visuele handicap met internet kennis konden maken. Lees hieronder het verslag van Wiel Vos.

Op 5 september vond de doelgroepbijeenkomst voor mensen met een visuele beperking plaats in het kader van het project Drempels Weg. Bij binnenkomst zijn de deelnemers ontvangen met koffie en thee. De computers met aanpassingen geleverd door de firma Tieman draaien al. Omdat Amber Hes van het projectteam Drempels Weg had laten weten dat zij iets later aanwezig zou zijn, opent Wiel Vos, regionaal ambassadeur, de bijeenkomst.

Welkom
Als eerste heeft hij de vele deelnemers van harte welkom geheten. En vervolgens heeft hij het I.V.R. te Hoensbroek, waar de bijeenkomst plaatsvindt, bedankt voor de gastvrijheid.
Wiel vertelt de deelnemers dat hij hier staat in de hoedanigheid van regionaal ambassadeur voor Drempels Weg en wat Drempels Weg eigenlijk is.

Drempels weg
Drempels Weg is opgezet om internet toegankelijker te maken voor gehandicapten. Dit doen we door bedrijven en organisaties bewust te maken van dingen die beter kunnen op hun websites. En ze te vertellen hoe ze hun website voor iedereen toegankelijk kunnen maken. Deze workshop is opgezet om mensen met een visuele beperking kennis te laten maken met internet en de voordelen die internet biedt. Helaas kan de videofilm Villa Drempels Weg over de hindernissen die mensen met een handicap tegenkomen tijdens het gebruik van het internet, door een technische omissie niet vertoond worden.

Uitleg
Wiel vertelt de deelnemers vervolgens wat hij allemaal met internet doet en wat er allemaal kan met het internet. De meeste van de deelnemers hebben nagenoeg geen ervaring met internetten, dus staan open voor alle mogelijkheden.
Wiel vertelt hen hoe zij zich het internet eigenlijk kunnen voorstellen. Het internet is te vergelijken met een heel groot dik boek met daarin allemaal verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen verhaal en eigen adres. We gaan van het ene naar het andere hoofdstuk door het intikken van een ander adres. Zon hoofdstuk noemen we een site.

Internet
Dan is het tijd om het internet op te gaan. De deelnemers nemen plaats achter de computers en gaan het internet op. Door de grote groep deelnemers gaan twee personen achter een computer zitten. Een persoon met enige ervaring en een leek.
Wiel vertelt hoe men het internet op kan en hoe en waar men een webadres moet invoeren en wijst hen op leuke en nuttige websites. Vooral de leken onder de deelnemers vinden www.steffie.nl een nuttige site. Ook legt hij uit hoe je gericht kunt zoeken met een zoekmachine en hoe je bv. een telefoonnummer kan opzoeken.
Ook wordt de deelnemers uitgelegd hoe ze kunnen doorlinken van de ene site naar de andere site en dan weer terug kunnen keren naar de site waar ze vandaan kwamen.
Ook is er behoorlijk veel belangstelling voor de site www.anderslezen.nl, eens site speciaal voor mensen met een visuele beperking.

Opvolging
Dan komt de afsluiting en de meeste deelnemers vinden het jammer dat het afgelopen is.
De workshop werd als zeer prettig en leerzaam ervaren en de deelnemers zijn zo enthousiast dat ze best verder willen om meer te leren over internetten. Wiel zal met een van de deelnemers de mogelijkheden hiervan onderzoeken.