Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

07-10-2003
Plan voor verkoop Weidebad

Burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam spelen met de gedachte het Weidebad in de toekomst te verkopen. Ook verplaatsing van het, nu nog, gemeentelijke bad naar de overkant van de Alphenseweg is een optie.

Beide mogelijkheden somt het college op in de Programmabegroting 2004. Volgens wethouder L. de Jong-Stabel (GBSV) bestaat ook in de markt volop belangstelling voor de toekomst van het Weidebad. "Serieuze en minder serieuze plannen van projectontwikkelaars en andere private personen hebben ons bereikt."

De Jong wil nog dit jaar van de gemeenteraad horen welke koers zij met het Weidebad moet gaan varen: "Voorop staat dat voor Al- phen-Chaam een zwembad behouden moet blijven. Alle politieke partijen hebben dat ook uitgesproken."

De gemeente heeft de exploitatie van het bad het afgelopen seizoen uitbesteed aan het Bredase bedrijf ESG. Volgens De Jong is dat 'goed bevallen'. Ook de komende twee jaar laat Alphen- Chaam, volgens contract, aan ESG de bedrijfsvoering over. Het is echter niet zo dat daarmee ESG als eerste voor aankoop van het Weidebad in aanmerking komt.

Het uitbesteden van de exploitatie heeft de gemeente aan geld niets opgeleverd. "Het belang zat 'm in een meer bedrijfsmatige aanpak", verklaart De Jong. Het besluit te privatiseren kan wel een financiële achtergrond hebben. Alphen-Chaam legt jaarlijks een kwart miljoen euro op het Weidebad toe.

Belangrijke partij voor de gemeente is Staatsbosbeheer, waarvan de gemeente de ondergrond van het zwembad pacht. Die overeenkomst loopt in 2015 af.

De Jong laat echter doorschemeren dat die deadline niet keihard hoeft te zijn. 'Signalen vanuit de Reconstructiecommissie' voert zij daarvoor aan. In de Reconstructiecommissie, die zich buigt over de herinrichting van het platteland, zit ook Staatsbosbeheer.

Voor verplaatsing naar de overzijde van de Alphenseweg pleit het toeristisch recreatieve karakter dat op dat driehoekig gebied is geplakt. In dat scenario zou het Weidebad ook uitgebouwd kunnen worden met binnenaccommodaties, vergaderruimten, horecavoorzieningen en verblijfsaccommodaties.