Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Uitwerkingsplan streekplan

Wonen, werken en landschap in de regio Maaskant

In het uitwerkingsplan voor de landelijke regio Maaskant zijn op basis van een analyse van het gebied en de bouwopgave voor woonwijken en bedrijventerreinen keuzes gemaakt. Op de plankaart zijn de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden tot 2020 in beeld gebracht. De meeste dorpen kunnen een groot deel van de woningbouwopgave binnen de huidige komgrenzen opvangen. Bij de dorpen Lith, Meegen, Ravenstein, Herpen en Vinkel kunnen nieuwe woonwijken worden gebouwd. De toekomstige ontwikkeling van bedrijventerreinen kan een plek krijgen aansluitend aan de bedrijventerreinen Wargaren en de Bulk.

In het kader van het streekplan 'Brabant in Balans' zijn de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden voor verstedelijking gebiedsgericht uitgewerkt. Het uitwerkingsplan voor de landelijke regio Maaskant geeft aan waar voor de periode tot 2020 de locaties voor nieuwe woningbouw en bedrijventerreinen liggen. Daarmee laat dit plan zien hoe de bestaande dorpen en bedrijventerreinen zich in de toekomst kunnen ontwikkelen. Het uitwerkingsplan is samen met de gemeenten Lith, Oss en Maasdonk opgesteld en is met belangenorganisaties besproken. Tijdens het opstellen van dit uitwerkingsplan is rekening gehouden met de plannen van de reconstructiecommissie Maas en Meierij.

Om te kunnen bepalen waar nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen mogelijk zijn, is eerst gekeken naar het streekplanbeleid voor water, natuur en landschap. Dat beleid maakt duidelijk dat delen van Maaskant niet geschikt zijn voor verstedelijking. Tevens is onderzoek gedaan naar de opbouw van het landschap in Maaskant. Het grootste deel van de landelijke regio is ontstaan onder invloed van de eeuwenlange werking van de rivier de Maas. Kenmerkende delen zijn de rivier met de uiterwaarden, de relatief hoger gelegen oeverwallen, waar van oudsher ook de kernen zijn ontstaan en de lager gelegen komgronden, vooral in gebruik bij de landbouw. De hoger gelegen dekzandrug in het zuiden van de regio met onder andere de steden Oss en 's-Hertogenbosch, vormt de overgang naar het zandgebied van Brabant.

Elk van deze delen heeft zijn eigen kenmerken. Het meest typerende kenmerk van het gehele gebied is echter het contrast tussen de openheid van de komgronden en de dichte randen, gevormd door beplanting en bebouwing op de oeverwal en de dekzandrug. Deze openheid is het belangrijkste kenmerk van het gebied dat behouden moet blijven. Daarom is verstedelijking in het komgebied uitgesloten en moeten mogelijkheden voor verstedelijking gezocht worden bij de kernen op de oeverwal en de dekzandrug.

De 'stedelijke' structuur van Maaskant bestaat in hoofdzaak uit een langgerekt lint van dorpen op de oeverwal langs de Maas. De kernen Lith, Meegen, Ravenstein en Herpen (als enige kern liggend op de dekzandrug) zijn goed ontsloten en hebben een concentratie aan voorzieningen. Om dit te ondersteunen is bij deze kernen, binnen een aantal voorwaarden die vanuit het landschap gelden, groei van woningbouw en bedrijvigheid mogelijk. Ook Vinkel heeft, als enige kern van de gemeente Maasdonk binnen de landelijke regio, een groeitaakstelling. Voor de overige kernen geldt dat mogelijkheden voor woningbouw, via inbreiding en herstructurering, vooral binnen de bestaande kern moeten worden gezocht. Daarnaast is er een aantal kleine kernen als Teeffelen, Koolwijk en Neerloon, waar het bestaande karakter behouden moet blijven en er incidenteel mogelijkheden zijn voor beperkte woningbouw.

Aansluitend aan de bedrijventerreinen Wargaren bij Lith en de Bulk bij Ravenstein is er ruimte voor toekomstige bedrijvigheid. Deze beide terreinen hebben echter te maken met beperkingen; een uitbreiding van Wargaren ligt in potentieel nat gebied en bedrijventerrein de Bulk wordt in zijn geheel omgeven door Dassenleefgebied. Een uitbreiding van bedrijvigheid is in deze gebieden vanuit het streekplan niet toegestaan. Vanwege het belang dat bedrijvigheid heeft voor het instandhouden van de leefbaarheid in de landelijke regio en het ontbreken van alternatieve vestigingsmogelijkheden in de stedelijke regio Waalboss en bij kernen in aangrenzende landelijke regio's, wordt een uitbreiding van deze bestaande bedrijventerreinen, onder bepaalde voorwaarden, toch toegestaan.

Conform het streekplan bestaat de verstedelijkingsopgave tot 2020 voor Maaskant 1155 woningen en 20 ha bruto bedrijventerrein. De gemeente Lith moet 440 woningen bouwen, de gemeente Oss 582 en de gemeente Maasdonk 133 woningen. Met de regio is gezocht naar de beste locaties voor de opgaven. Naast de reeds bestaande locaties zijn nieuwe ontwikkelingsrichtingen en de binnenstedelijke opgaven in beeld gebracht.