Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
Uitwerkingsplan streekplan
Wonen, werken en landschap in de regio Groot-Langstraat
In het uitwerkingsplan voor de landelijke regio Groot-Langstraat zijn op basis van de analyse en de verstedelijkingsopgave keuzes gemaakt. Op de plankaart zijn de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden tot 2020 in beeld gebracht. De meeste dorpen kunnen een groot deel van de woningbouwopgave binnen de bebouwde kom opvangen. Bij de dorpen Waspik, Oud-Heusden, Loon op Zand, De Moer en Cromvoirt kunnen nieuwe woonwijken worden gebouwd. De toekomstige ontwikkeling van bedrijventerreinen kan een plek krijgen aansluitend aan de bedrijventerreinen Maasoever-Scharlo en De Hoogt.
In het kader van het streekplan Noord-Brabant 2002 'Brabant in Balans' zijn de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden voor verstedelijking gebiedsgericht uitgewerkt. Het uitwerkingsplan voor de landelijke regio Groot-Langstraat geeft aan waar voor de periode tot 2020 de locaties voor nieuwe woningbouw en bedrijventerreinen liggen. Daarmee laat dit plan zien hoe de bestaande dorpen en bedrijventerreinen zich in de toekomst kunnen ontwikkelen. Het uitwerkingsplan is samen met de gemeenten Waalwijk, Heusden, Loon op Zand, Vught en 's-Hertogenbosch opgesteld en is met belangenorganisaties besproken. Tijdens het opstellen van dit uitwerkingsplan is rekening gehouden met de plannen voor Meierij en Wijde Biesbosch van het project Revitalisering Landelijk Gebied.
Om te kunnen bepalen waar nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen mogelijk zijn is eerst gekeken naar het streekplanbeleid voor water, natuur en landschap. Dat beleid maakt duidelijk dat grote delen van Groot-Langstraat niet geschikt zijn voor verstedelijking. Daarnaast is onderzoek gedaan naar de opbouw van het landschap in Groot-Langstraat. Dat landschap is grofweg te verklaren aan de hand van de invloed die de zee en de rivieren gedurende vele eeuwen hebben gehad op de zandgronden van Brabant. Daardoor zijn in Groot-Langstraat een veen- en zeekleilandschap, een rivierenlandschap en een zandlandschap te herkennen. Deze landschappen komen in Groot-Langstraat samen en dat is uniek voor Brabant. Het zijn landschappen waar je nog ver weg kunt kijken, en die elk hun eigen kenmerken hebben. Dat zijn kwaliteiten die behouden moeten worden. Daarom zijn de mogelijkheden voor verstedelijking in deze landschappen beperkt.
De drie landschappen in Groot-Langstraat kunnen worden gekenmerkt als landelijk gebied waarin enkele dorpen liggen. De 'stedelijke' structuur van Groot-Langstraat bestaat uit kleine dorpen in een landschappelijke omgeving. In het gebied rond Waspik, Capelle en Nieuwe Vaart en het gebied rond Heusden en Oud-Heusden is vanuit de landschappelijke omgeving voor woningbouw en bedrijvigheid enige groei mogelijk. Deze gebieden zijn ook vanuit het voorzieningenniveau en ontsluiting geschikt. Aansluitend aan de bedrijventerreinen Maasoever-Scharlo bij Waspik en De Hoogt bij Loon op Zand is wat ruimte voor toekomstige bedrijvigheid. Bij Loon op Zand, De Moer en Cromvoirt zijn in de toekomst woningbouwontwikkelingen mogelijk. Deze dorpen kennen belangrijke landschappelijke en beleidsmatige randvoorwaarden waardoor de woningbouwopgave beperkt zal zijn. Dan zijn er nog enkele dorpen die midden in het landelijk gebied liggen, zoals Doeveren, Hedikhuizen en Bokhoven. In deze dorpen wordt nagenoeg geen woningbouw voorzien. En dat geldt ook voor de lintbebouwing in het gebied rond Waspik, Capelle en Nieuwe Vaart en de vestingstad Heusden.
Conform het streekplan bestaat de verstedelijkingsopgave tot 2020 voor Groot-Langstraat uit 987 woningen en 20 hectare bruto bedrijventerrein. De gemeente Waalwijk mag 380 woningen bouwen, de gemeente Heusden 354, de gemeente Loon op Zand 226 en de gemeente Vught 26 woningen. Met de regio is gezocht naar de beste locaties voor deze verstedelijkingsopgave. Naast de reeds bestaande locaties zijn nieuwe ontwikkelingsrichtingen en binnenstedelijke opgaven in beeld gebracht.