Dienstenbond CNV

Hulp uit CAO voor Yacht-medewerkers
07-10-2003

Uit onverdachte hoek komt ondersteuning voor Yacht-medewerkers die als interim-professional in hun werkzekerheid worden bedreigd. De CAO Uitzendkrachten biedt extra houvast.

Bij vlagen speelt binnen Yacht de discussie of er wellicht een eigen CAO zou moeten komen. Of wellicht aansluiting bij één van de bestaande CAOs. Een vergelijk met de ABU CAO voor Uitzendkrachten en de ABU CAO voor Vaste Medewerkers komt dan om de hoek kijken. Los van de verschillende smaken en voorkeuren loopt deze discussie vaak dood op het feit dat Yacht, als zelfstandige onderneming niet is aangesloten bij de ABU. Daar is, tot op de dag van vandaag nog geen wijziging in gekomen.

Er is wel iets anders gewijzigd. De CAO voor de Uitzendkrachten is in de zomer van dit jaar algemeen verbindend verklaard. Het is niet langer interessant of Yacht lid is van de ABU, maar of Yacht onder de werkingssfeer van de CAO valt. De vraag moet worden beantwoord of er sprake is van het ter beschikking stellen van arbeid. Voor de interim-professionals is het antwoord op die vraag Ja. De CAO is van toepassing.

Voor de arbeidsvoorwaarden heeft dit alleen direct gevolg als onderdelen van het arbeidsvoor-waardenpakket bij Yacht onder het niveau van de CAO voor Uitzendkrachten liggen. We kunnen veilig stellen dat dit nauwelijks zal voorkomen. In de situatie van het wegvallen van werk, ligt dit geheel anders. Hieruit kunnen Yacht medewerkers wel steun putten. De CAO voor uitzendkrachten biedt, via artikel 14, afspraken over loondoorbetaling, het begrip passende arbeid en een ontslagroute. Het is vooral het begrip passende arbeid wat we onder de aandacht willen brengen omdat, naar onze ervaring, het zoeken naar een alternatieve functie/opdracht amper aan de orde is binnen Yacht. De alternatieven worden, op grond van bijvoorbeeld een lager uurtarief wel opengesteld voor nieuwe collegas die voor bepaalde tijd op de klus worden gezet. Artikel 14 van de CAO biedt een goede kapstok in de discussie om deze opdrachten binnen bereik te krijgen. Uiteraard kunnen we daarbij ondersteuning bieden. Artikel 14 kan het verschil maken tussen wel of niet werkloos.

Natuurlijk kan er de individuele voorkeur zijn om met een kantonrechtersformule afscheid te nemen. Maar de verscherpte regels van het UWV (als verstrekker van WW-uitkeringen) maken het buitengewoon moeilijk om vrijwillig met een dergelijke regeling akkoord te gaan én een WW-uitkering te krijgen. Dan is het des te aantrekkelijker om terug te kunnen vallen op de bepalingen uit de CAO. U kunt artikel 14 hier downloaden:

Artikel 14*


*Om dit document te bekijken is Acrobat Reader nodig. Klik hier om Adobe Acrobat Reader gratis te downloaden.

Bent u al lid?
Overtuig dan ook uw collega's van het belang van lidmaatschap van de CNV Dienstenbond.
wordt lid!

Vragen?
Voor meer informatie en sugesties kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via tel. nr. (023) 565 10 52, e-mail: h.gerding@cnvdibo.nl.