NOC*NSF


Aftrap van de Gezonde Sportvereniging

ARNHEM - De Gezonde Sportvereniging, een proefproject om sportverenigingen te stimuleren en te ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van een structureel gezondheidsbeleid, is gisteren van start gegaan.

Aanleiding hiervoor is dat sporten, naast dat het een gezonde, gezellige en plezierige bezigheid is, ook gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Zo ontstaan er jaarlijks ontstaan ruim 2 miljoen acute en 0,5 miljoen chronische sportblessures.
Een deel daarvan had voorkomen kunnen worden door het nemen van preventieve maatregelen. Daarnaast worden sportverenigingen steeds vaker geconfronteerd met uiteenlopende gezondheidsonderwerpen zoals alcoholmatiging, rookontmoediging, gezonde voeding en bewegingsstimulering. Enerzijds komt dit door wensen en motieven van verenigingsleden, anderzijds door maatschappelijke ontwikkelingen en wettelijke verplichtingen (Drank- en horecawet, Tabakswet, Arbowet).

Een gezondheidsbeleid kan inspelen op deze ontwikkelingen. Helaas hebben maar weinig sportverenigingen een structureel gezondheidsbeleid. Om sportverenigingen te helpen bij opzetten en uitvoeren van een dergelijk beleid is het proefproject de Gezonde Sportvereniging opgestart.

Vignet

In de praktijk komt het erop neer dat NOC*NSF sportverenigingen stimuleert om zich te profileren als een Gezonde Sportvereniging met behulp van een onderscheidend vignet. Voor diverse gezondheidsthema's zijn criteria opgesteld. Als de vereniging voldoet aan deze criteria mag het vignet Gezonde Sportvereniging gevoerd worden.

Om de haalbaarheid in de praktijk te toetsen, gaat een proefproject van start in de provincie Friesland bij ongeveer 10 sportverenigingen afkomstig uit verschillende sporttakken.

(7 oktober 2003)