Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' houdt flyer-actie tegen aantasting grondrechten

Utrecht, 6 oktober 2003 - Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' houdt op dinsdagochtend 7 oktober een flyeractie bij het Gerechtshof aan het Prins Clauslaan 60 te Den Haag. Mr. Meindert Stelling, voorzitter van de Vereniging van Juristen voor de Vrede, dient zich daar voor de politierechter te verantwoorden voor zijn deelname aan een flyeractie op 25 juni jl. De actie begint kort na 11.00 uur.

De rechtszaak van Meindert Stelling staat niet op zichzelf. Het Platform tegen de "Nieuwe Oorlog" heeft de afgelopen tijd tal van landelijke en plaatselijke acties georganiseerd waarbij steeds vaker en steeds harder door de politie werd ingegrepen. Openbare manifestaties en de verspreiding van pamfletten werden tegengegaan en actievoerders werden preventief opgepakt en gecriminaliseerd. Burgerlijke vrijheden en met name de vrijheid van meningsuiting komen zodoende onder druk te staan. Gezien de recente discussie in de Tweede Kamer valt te vrezen dat in de nieuwe anti-terrorismewet ook (vredes)activisten onder de definitie van 'terroristen' zullen vallen.

Het Platform waarschuwde al tegen deze tendens bij zijn oprichtingsmanifest, kort na de aanslagen van 11 september 2001. De zaak tegen Meindert Stelling ziet het Platform vooral als een test- case. Juist ook omdat deze zaak verweven is met de oorlogen tegen Irak (daar ging het pamflet over) en Afghanistan (het is op 7 oktober exact twee jaar geleden dat Afghanistan werd aangevallen). Twee landen waar de Nederlandse regering de Verenigde Staten heeft wil helpen om (langs militaire weg) democratie te brengen, terwijl ze, in navolging van de Verenigde Staten, in eigen land bezig is de democratische grondrechten af te schaffen.

De zaak van 7 oktober gaat over de weigering van Meindert Stelling om op 25 juni 2003 gevolg te geven aan de opdracht van een politiefunctionaris om te stoppen met het uitdelen van pamfletten van het Platform tegen de "Nieuwe Oorlog". Het Platform voerde in samenwerking met het Iraaks Platform op 25 juni bij ingangen van de Tweede Kamer actie tegen de uitzending van Nederlandse troepen naar Irak. Dit met het oog op de discussie die op die dag daarover in de Tweede Kamer zou worden gevoerd. De actie bestond slechts hieruit dat pamfletten werden aangeboden aan degenen die het gebouw van de Tweede Kamer binnengingen. De actievoerders gingen daarbij allen gekleed in een wit T-shirt met daarop de teksten "geen Nederlandse troepen naar Irak" en "Irakezen baas in eigen land".

Noten voor de pers:


* Contactpersoon voor de pers: Mark Akkerman 06-10328106


* Actueel vredesnieuws uit binnen- en buitenland is beschikbaar op de samenwerkende websites:
http://www.wereldcrisis.nl
http://www.vredessite.nl


* Alle eerder uitgebrachte persberichten van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op: http://www.omslag.nl (bij 'pers')


* Alle lokale anti-oorlogsplatforms in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/platforms.html


* Een overzicht van anti-oorlogsactiviteiten in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/actieoverzicht.html

-- Organiseer een Wereldmaaltijd! http://www.omslag.nl/voedsel.htm Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl