Gemeente Leiden

Roomburg: Bijzondere geschiedenis, bijzondere toekomst!

Publicatiedatum: 3 oktober 2003

Op 7 oktober wordt de eerste paal geslagen voor de woonwijk Roomburg. Dit is de aanvang van een uniek woonproject, waarbij duurzaam gebouwd wordt. Dit stukje van Leiden staat een bijzondere toekomst te wachten. Het gebied heeft ook een rijk verleden, blijkt uit de archeologische opgravingen die er verricht zijn.

BOUWEN EN WONEN - De Roomburgerpolder is een beetje beroemd. In 1996 werd hier een spectaculaire vondst gedaan: een bronzen masker, dat uit omstreeks de tweede eeuw na Christus stamt. Het was nationaal nieuws. Het masker was onderdeel van het archeologisch onderzoek naar de burgernederzetting naast het Romeinse fort 'Matilo'. De plaats van deze vesting is inmiddels een archeologisch monument, samen met delen van een middeleeuws klooster, dat teruggevonden werd. Op deze plaats zal vanwege de grote historische waarde niet gebouwd worden.

Roomburg

Roomburg in de toekomst

Opgravingen

Ook andere delen van de Roomburgerpolder zijn door archeologen onderzocht. Dit jaar zijn op verschillende percelen opgravingen verricht. Het onderzoek richtte zich onder andere op de boerderij behorende bij het Middeleeuwse Margarethaklooster. Dit klooster is voorafgaand aan het beleg van Leiden in 1572 gesloopt, zodat de belegerden een vrij zicht hadden op de omgeving. De fundamenten waren echter nog wel te traceren. Tijdens het onderzoek zijn onder andere delen van het grachtenstelsel rondom de boerderijhof blootgelegd. Ook zijn er veel potscherven gevonden. Al deze informatie kan een beter beeld geven over hoe de kloosterbewoners leefden. En dat geeft archeologen de kans om het 'verhaal' over de Leidse Middeleeuwen completer te maken.

De opgravingen rond het klooster zijn inmiddels afgerond. De archeologen zijn nu nog bezig op een ander perceel, dat meer informatie kan geven over het leven rondom het Romeinse fort. Begin oktober zal ook dit onderzoek afgerond zijn.

Duurzame toekomst

Na de archeologische werkzaamheden is de tijd voor de toekomst aangebroken. Het slaan van de eerste paal zal hier het symbolische begin van zijn. Leidenaars van nu zullen in de voetsporen treden van de Romeinen en de Middeleeuwers, en hun eigen levenssporen achterlaten.

In 2007 zal op deze plaats een veelzijdige woonwijk staan, met huur- en koopwoningen, eengezinswoningen en appartementen, woonboten en woonwagens. Roomburg wordt een duurzame woonwijk. Extra isolatie, gebruik van zonne-energie en aansluiting op het stadsverwarmingsnet zijn hier belangrijke aspecten van. Daarnaast wordt bij de bouw gebruik gemaakt van materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. In de wijk komt ook een gesloten regenwatersysteem. Dit systeem laat het regenwater in de wijk circuleren en tegelijkertijd via een natuurlijk filter van riet en biezen zuiveren.

Sfeer

De Energiewijk zal als eerste klaar zijn. Deze wijk bestaat uit 151 eengezinswoningen en drie woontorens met 114 luxe appartementen. Ook is er binnen bepaalde afspraken ruimte voor eigenaren die hun huis naar eigen idee willen vormgeven. Hiervoor zijn twintig woningen aangewezen.

In de komende jaren verrijzen de overige vijf deelgebieden van de woonwijk: Watertorens, Schakels, Historie, Ecologie en Landschap. Elk gebied heeft zijn eigen sfeer. De plannen voor de wijk zijn zoveel mogelijk ingepast in het bestaande polderlandschap. De Besjeslaan blijft bestaan en krijgt de functie van groene zone en wandel- en fietsroute. De Annahoeve krijgt een opknapbeurt en dient de eerste jaren als informatiecentrum. In het centrum van Roomburg komt een Brede School. Deze school combineert basisonderwijs met kinderopvang, naschoolse opvang en welzijnswerk.

De Roomburgerpolder heeft al veel meegemaakt. Vanaf dinsdag 7 oktober wordt er weer een nieuw hoofdstuk aan de rijke historie toegevoegd.

Deze pagina is gewijzigd op 3 oktober 2003