Ingezonden persbericht
PERSBERICHT WEEK 41
DEBAT: WEGLEKKEND TALENT
Vmbo & mbo: uitval 40%
Het gaat niet goed met het beroepsonderwijs in Nederland. De afgelopen jaren stapelden de problemen in het vmbo en mbo zich op. De uitval van leerlingen is zeer groot en het zijn juist deze jongeren die de nodige problemen veroorzaken in achterstandswijken. De overheid reageert met name repressief. Moet het onderwijs niet worden bijgestuurd? TUMULT en de Hogeschool van Utrecht, Archimedes Lerarenopleiding organiseren een debat over de maatschappelijke rol van het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht op 7 oktober, 20.00 uur, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9,Utrecht. De toegang is vrij.
O.l.v.voorzitter Jan van Leijenhorst, hoofd Jeugd, Onderwijs, Cultuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, debatteren Adriaan Nagel, directeur Deltacollege, Prot. Chr. School voor het vmbo; Zeki Arslan, onderwijsspecialist van Forum Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling; Jan de Vries, lid Tweede Kamer en onderwijswoordvoerder CDA, en Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek Universiteit Utrecht.
Hoe stimuleert het onderwijs deze kinderen zodat zij hun kansen zien en benutten? In de eerste plaats moet de aansluiting vmbo-mbo worden verbeterd om voortijdig schoolverlaten in te dammen. In een stad als Utrecht is de uitstroom enkele tientallen procenten, voor allochtone jongeren bedraagt het percentage meer dan 60%. Dit zijn schrikbarende cijfers. De maatschappelijke gevolgen zijn dan ook groot.
Een ander punt van discussie zijn de leerwerktrajecten: leerlingen van het vmbo doen tijdens hun derde en vierde jaar werkervaring op in bedrijven. Het leren met de handen blijkt enorm stimulerend voor jongeren. Wat kunnen wij van deze projecten leren? Leggen wij in deze tijd niet teveel nadruk op kennis en wordt het ''doen'' te negatief afgeschilderd?
Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.