Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Toespraak van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz, bij de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek De Biesbosch na de Don Boscovloed

Dames en heren,

Ik heb vandaag weer eens met eigen ogen kunnen zien hoe uniek de Biesbosch is. Dit gebied is en blijft een van de mooiste en meest aansprekende natuurgebieden van ons land. Eeuwenlang hebben de rivieren en de mens dit gebied gemaakt tot wat het nu is.

Maar de Biesbosch speelt ook een cruciale rol in de waterhuishouding in de wijde omgeving. Het boek dat hier straks ten doop wordt gehouden, De Biesbosch na de Don Boscovloed, laat zien hoe het hoge water in 1993 en 1995 als een soort katalysator heeft gewerkt. Aan de ene kant voor de plannen om het water hier meer ruimte te geven. En aan de andere kant voor projecten om de aantrekkelijkheid van de Biesbosch als natuurgebied nog verder te vergroten. Tegenwoordig is de hele Biesbosch als het ware één grote proeftuin voor maatregelen die passen in het waterbeleidbeleid van de 21e eeuw, kortweg WB21. Kernbegrip in dat beleid is integraal waterbeheer. Dus veiligheid en meer ruimte voor water combineren met ruimte voor natuurontwikkeling en verbetering van de water- en bodemkwaliteit.

Laat ik eerst kort iets zeggen over het laatste. Want vervuilde waterbodems zijn in de Biesbosch een specifiek probleem. De Biesbosch is vóór 1970 grotendeels opgeslibt met vuil slib en met onvoldoende schoon slib afgedekt. Planten, vogels en vissen hebben daar onder te lijden en we moeten voorkomen dat verontreinigd slib zich verspreidt naar schonere gebieden en daar voor problemen zorgt. Het kabinet onderkent deze problemen, en daarom hebben we in het plan voor de sanering van rijkswateren tussen 2004 en 2009 alvast geld gereserveerd voor deelsaneringen in de Sliedrechtse en Dordtse Biesbosch.

Deze saneringen zijn keihard nodig en zouden ook zonder WB21 wel zijn uitgevoerd. Een mooi voorbeeld van een Biesboschproject waarin wel sprake is van rivierverruiming en combinatie van functies, is de Aakvlaai. In dit voormalige akkerbouwgebied van 150 hectare is in 2001 een gebied ontstaan waar recreatie, natuur en ruimte voor de rivier zijn gecombineerd. De Aakvlaai mag er dan direct na oplevering hebben uitgezien als een kale woestenij, nu verandert het langzaam in een nat natuurgebied, dat aantrekkelijk is voor oeverrecreanten en watersporters.

Andere projecten die de Biesbosch als natuurgebied versterken en tegelijk meer ruimte bieden aan water zijn er volop. Ik noem de Noordwaard, de aansluiting van de Sliedrechtse Biesbosch en de Zuiderklip. Dankzij deze projecten heeft het water hier over een paar jaar 1300 hectare meer ruimte. Bij zeer hoge afvoeren zal dat te merken zijn aan de waterstanden. Die blijven straks decimeters lager dan zonder deze projecten het geval zou zijn geweest. Daarnaast zijn de verwachtingen voor de natuur hooggespannen. Ik begrijp dat de driekantige bies, de spindotters, de kwak en de roerdomp er zeker van zullen profiteren. Ik heb zelfs gehoord dat er een kans is dat de zeearend straks in dit gebied te zien zal zijn. Dat zou natuurlijk prachtig zijn.

Wat mij betreft kan het niet snel genoeg gaan met de uitvoering van het waterbeleid voor de 21e eeuw. Het doet mij dus goed om te zien dat u er hier in de Biesbosch zo voortvarend aan werkt. Elders in het land gebeurt dat ook. Deze kabinetsperiode moet er nog een aanzienlijke versnelling optreden in het aantal projecten in uitvoering. Pas geleden is het Nationaal Bestuursakkoord Water ondertekend waarin alle waterbeheerders precies afgesproken hebben wie wat gaat doen om het regionale watersysteem in 2015 op orde te hebben. En voor het hoofdwatersysteem zijn er de Maaswerken en het plan Ruimte voor de Rivier.

Dat laatste plan, dat ook de Biesbosch omvat, krijgt deze kabinetsperiode de vorm van een Planologische Kernbeslissing. Projecten die niet kunnen wachten, zoals de dijkverlegging bij Nijmegen, gaan we alvast uitvoeren. De rest van het plaatje kleuren we nu zo snel mogelijk in, uiteraard in overleg met andere overheden, belangenorganisaties en inwoners van het rivierengebied.

Voor de Biesbosch zijn er binnen Ruimte voor de Rivier eigenlijk twee mogelijkheden: of een mix van een aantal kleinere maatregelen, of een grote klapper, zoals het doorstroombaar maken van het huidige landbouwgebied Noordwaard. Hoe die keuze ook uitvalt, het resultaat zal altijd een combinatie zijn van rivierverruiming en natuur.

De grote uitdaging is natuurlijk om maatregelen te bedenken die de woon- en landbouwfunctie van de Biesbosch zo min mogelijk belasten. Daar is een zorgvuldige afweging voor nodig en iedereen mag er ook van uitgaan dat die er komt. Tegelijkertijd hoop ik dat we snel kunnen overgaan van planvorming naar concrete uitvoering. Er is geen enkele reden voor paniek of een vijf-voor-twaalf-verhaal. Maar ik hoef na de wateroverlast van de laatste tien jaar en de droogte van deze zomer ook niet uit te leggen dat een beetje doortastendheid geen kwaad kan.

Dames en heren,

Het boek dat ik zo in ontvangst mag nemen staat vol getuigenissen van mensen die de gevolgen hebben ondervonden van de veranderingen die sinds 1993 zijn doorgevoerd. Uit mijn verhaal blijkt denk ik overduidelijk dat er nog meer ruimtelijke ingrepen zullen volgen. Ik realiseer mij dat die soms diep ingrijpen in het bestaan van mensen. Soms moeten ze zelfs verhuizen of hun bedrijf opgeven of verplaatsen. Niet iedereen ervaart WB21 dus als positief. Ik heb daar uiteraard begrip voor en ik vind inspraak ook echt een groot goed.

Toch wil ik ook om begrip vragen. De waterproblemen van de laatste jaren vaak teveel, soms te weinig hebben alles te maken met een klimaatverandering met ingrijpende langetermijneffecten. Het wordt warmer, over de hele linie natter, de zeespiegel stijgt en we krijgen te maken met meer extremen in alle jaargetijden. Zowel naar de droge als de natte kant. Als we nu niets doen, dan komen onze kinderen en kleinkinderen straks in grote problemen.

Iedereen tevreden houden is onmogelijk, maar we streven ernaar iedereen recht te doen en mensen waar nodig te compenseren. En de winst voor ons allemaal, en zeker voor toekomstige generaties, is een blijvend veilig Nederland. Een Nederland waarin, behalve voor meer water, ruimte is voor meer natuur. Zoals hier, in die prachtige Biesbosch.

Dank u wel.