Provincie Overijssel

Congres allochtone organisaties: het moet van twee kanten komen

'De verhoudingen in onze samenleving zijn verscherpt. Toenadering en contact zijn essentieel." Gedeputeerde Kristen voor welzijn en grote steden opende afgelopen zaterdag Eigenwijs Participeren in het Almelose Theaterhotel. Zelforganisaties van allochtonen kwamen bijeen voor workshops en lezingen over 'deelname aan de samenleving'. Vier vragen aan de gedeputeerde voor welzijn en grote steden.

Is zo'n manifestatie nog wel nodig? Het onderwerp is al zo uitgekauwd. Voor de provincie is dit juist heel belangrijk. Wij willen dat alle burgers actief betrokken zijn bij de samenleving. De deelname van allochtonen is gewoon nog niet optimaal Of het nu gaat om sport, cultuur of onderwijs, nieuwkomers doen gemiddeld minder mee dan autochtonen. En meedoen moet, omdat mensen daardoor beter tot hun recht komen.

De participatie van allochtonen is dus minder. Eigen schuld?

Daar zijn allerlei redenen voor aan te geven. Soms komt het doordat migranten nog niet de kans hebben gehad de weg in ons land te leren kennen. Of ze kennen de Nederlandse taal en waarden en normen niet genoeg. Bovendien: is de samenleving wel voldoende toegankelijk voor nieuwkomers? Instellingen zijn er bijvoorbeeld niet altijd op gericht om migranten als klant of client te bedienen. En bedrijven nemen niet altijd voldoende allochtonen als personeel aan, om zo een brug te leggen naar allochtone klanten. Participatie moet van twee kanten komen.

Maar door die zelforganisaties isoleren allochtonen zich toch alleen maar?
Die organisaties zijn belangrijk voor het gevoel van geborgenheid. Net als Nederlanders in Australië, kruipen ok Aramezen en Ghanezen in Nederland bij elkaar. Dat is logisch. Maar er is natuurlijk ook een ander doel: emancipatie in de maatschappij. Kijk maar naar katholieke, gereformeerde en socialistische bewegingen in de vorige eeuw: die hebben zich eerst onderling georganiseerd voor ze een volwaardige plek in de samenleving kregen. Om dat doel te realiseren moet je je juist niet isoleren, maar moet je in contact treden met de samenleving, en toenadering zoeken.Als je dat niet doet blijf je in een marginale positie steken.

Hoe komt het dat die organisaties zo bloeien? Twee twee dingen vallen op. Ten eerste komen er steeds meer van die organisaties, soms met hulp van de provincie. Ten tweede worden de organisaties die al langer bestaan, zoals 'clubs' van Antillianen en Molukkers, steeds actiever. Misschien doordat de verhoudingen tussen groepen in onze samenleving de laatste tijd zijn aangescherpt. Denk maar aan 11 september. Maar misschien is ook het besef gaan groeien dat integratie een permanent proces is. Je moet toenadering blijven zoeken en altijd in contact blijven treden met de samenleving om je heen.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2003 Provincie Overijssel