I EUROPE
Onderzoek 3i: Tijd in keuken daalt onder 10 minuten
Persbericht
Onderzoek naar voedingsindustrie van investeerder 3i: Tijd voor bereiden warme maaltijd daalt naar minder dan 10 minuten per dag;
jonge mensen kunnen steeds minder goed koken
Amsterdam, maandag 6 oktober 2003 - De tijd die de huisvrouw of huisman per dag in de keuken doorbrengt om een maaltijd klaar te maken, neemt in razend tempo af. In 1934 kostte het koken voor de gezinsmaaltijd nog gemiddeld 2,5 uur per dag. In 1954 werd er nog één uur per dag gekookt, in 1974 een half uur en in 1994 nog slechts een kwartier. De voorspelling is dat in Engeland in het jaar 2010 niet meer dan gemiddeld 8 minuten per dag besteed wordt aan het koken. Voor Europa geldt dezelfde trend. Dit blijkt uit het '3i European food and drink sector report 2003' dat vandaag is gepresenteerd. Dit rapport is het resultaat van een onderzoek naar de voedingsindustrie door investeringsmaatschappij 3i en The Economist Intelligence Unit.
Eén van de redenen voor de dalende tijd die men in de keuken doorbrengt, is de groei van eenpersoonshuishoudens. In de Verenigde Staten waren er in het jaar 2000 voor het eerst meer éénpersoons huishoudens dan méérpersoons huishoudens. Europa gaat diezelfde kant op. De markt voor kant-en-klaar maaltijden groeit dan ook hard.
Jonge mensen kunnen steeds minder goed koken. Topkok Patrick Terrien, de hoogste chef van de wereldberoemde kookschool 'Le Cordon Bleu' in Parijs, schat dat 85% van zijn studenten bij de aanvang van de studie niet beschikt over de basisvaardigheden van een kok.
De voedingsindustrie geniet opvallend veel interesse van investeerders vanwege haar enorme potentieel op zowel innovatief terrein als in termen van consolidatie, zo blijkt uit het onderzoek.
De belangrijkste drijvers achter de grote belangstelling van investerings-maatschappijen voor de sector zijn:
1. de voedingsindustrie is gedwongen te innoveren door veranderend
gedrag van consumenten en volume/prijsdruk op bestaande producten;
2. de sector is sterk versnipperd, schaaleffecten drijven consolidatie(waarbij niet-kernactiviteiten worden afgestoten);
3. er is verschil in stadium van ontwikkeling tussen de UK en de
rest van Europa;
4. er is toenemende interactie tussen de voedingsindustrie en andere
gebieden zoals biotechnologie en IT.
Investeringsmaatschappijen
zijn daarom van mening dat de industrie enorme groeipotentie
heeft, ondanks de voorspelde terugloop van de Europese bevolking.
Andere ontwikkelingen zoals voedselveiligheid, erg hoog op de Europese agenda sinds BSE, vogelpest en mond- en klauwzeer, vragen om meer aandacht voor bijvoorbeeld biotechnologie. 'Het is van belang in de toekomst sneller te kunnen inschatten wat de kwaliteit van ons voedsel is, nog voordat het in de schappen ligt,' aldus Menno Antal, Investment Director van 3i. 'Parallel hieraan kan onderzoek gedaan worden naar hoe we producten langer vers kunnen houden en hoe we voedselveiligheid kunnen waarborgen door betere conserveringstechnieken.'
Ook op het gebied van consolidatie ligt de wereld voor investeerders open zegt 3i: 'De top-10 van de voedingsindustrie is nu slechts goed voor 14% marktaandeel. Er kan dus veel meer gebundeld worden, ook om sterkere merken te genereren.'
Over 3i
3i is de grootste verstrekker van private equity aan de voedings- en drankenindustrie in Europa in termen van aantallen deals. 3i heeft in deze sector een investeringsportfolio van meer dan 100 bedrijven verdeeld over een reeks van categorieën zoals convenience foods, nutraceuticals, voedingsingrediënten, retailing en food service.
Deze bedrijven omvatten onder andere:
Braes Group Ltd (UK) - Fabrikant van natuurlijke ingrediënten
voor dier- en mensvoeding. Coelsanus (Italië) - Producent van geconserveerde groenten.
Exoliva (Spanje) - Olijfproducent. Halo Foods (UK) - Fabrikant van snoeprepen. MicVac (Zweden) - Ontwikkeling van technologieën voor kant
en klare maaltijden. Prize Foods Group (UK) - Fabrikant van gekoelde en bevroren maaltijden.
Refresco Holding (Nederland) - Fabrikant van private label vruchtensappen en soft drinks. The Winery Exchange (US) - Producent van private-label wijnmerken.
Witwood Foods (UK) - Wereldwijde leverancier van coatings en
marinades voor de voedingsindustrie.
3i is een wereldleider in private equity. Wij investeren in een breed scala van start-ups tot management buy-outs en management buy-ins, gericht op kansrijke ondernemingen met groeipotentieel en een sterk management. We investeren op drie continenten in bedrijven, via lokale investeringsteams in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Voor meer informatie kunt u de website van 3i bezoeken op www.3i.com of www.3igroup.com
Noot voor de redactie (