Fontys


maandag 6 oktober 2003

Fontysstudent wint Trouw-Talentprijs 2003

Judith Wintermans heeft de Trouw (Nationale Onderwijs) Talentprijs 2003 gewonnen. De prijs, bestaande uit een bronzen trofee en 1000,- euro, zal haar vanochtend overhandigd worden door mevrouw Maria van der Hoeven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Judith krijgt de prijs voor haar scriptie `Rekenen; géén vak apart', waarmee ze in juni 2003 cum laude afstudeerde aan de Fontys PABO Eindhoven. Rekenen-wiskunde kom je overal tegen. Het onderbrengen ervan in één vak, dat los staat van andere activiteiten, is onnatuurlijk en leidt meestal niet tot betrokken reken-wiskundeonderwijs. Judith onderzocht de mogelijkheden om methodelessen op een verantwoorde manier te vervangen door betekenisvolle reken-wiskundeactiviteiten.

Na een literatuuronderzoek naar ontwikkelingsgericht Onderwijs en reken-wiskundeonderwijs, ontwikkelde Judith een nieuwe methode. Bij deze methode verpakt Judith rekenproblemen in het thema `Ridders en Kastelen', waarbij de leerlingen wekelijks een brief toegezonden krijgen van `Koning Leopold'. Tijdens haar afstudeerproject bracht Judith deze methode in de praktijk in groep 3 van basisschool Beisterveld in Bergeijk. Vanmiddag zal Judith op deze school, waar zij inmiddels als leerkracht werkt, gehuldigd worden.

De Trouw-Talentprijs wordt sinds 1998 jaarlijks uitgereikt. De prijs biedt pabo's en lerarenopleidingen de mogelijkheid hun meest talentvolle student voor het voetlicht te brengen. Alle inzendingen voor de prijs worden vermeld op een speciale website: www.onderwijsprijs.nl.