Dienstenbond CNV

Sociaal plan EDS
06-10-2003

Op 1 oktober hebben we met EDS gesproken over de komende reorganisatie en de inhoud van een Sociaal Plan. Hieronder treft u een samenvatting van het gesprek:

Reorganisatie
De adviesaanvraag ligt inmiddels bij de ondernemingsraad (OR). Deze bekijkt kritisch of er voldoende argumenten zijn om te reorganiseren en of de door EDS voorgestelde werkwijze correct is. Verder onderzoekt de OR of de door EDS gemaakte keuzes (bv. verplaatsing van werk) voldoende onderbouwd zijn.

Het CWI (Centrum voor werk en Inkomen) is ingeschakeld om de reorganisatie (en de bijbehorende afvloeiing van medewerkers) in goede banen te leiden. EDS wil eind 2003 een collectieve ontslaglijst opstellen en daar vervolgens gedurende 2004 gebruik van maken. Het is nog maar de vraag of dat kan. Het is immers aannemelijk dat de ontslaglijst maandelijks wijzigt als gevolg van het feit dat medewerkers vrijwillig bij EDS vertrekken (natuurlijk verloop). Daarnaast is nog niet helemaal duidelijk op basis van welke criteria medewerkers voor ontslag in aanmerking komen.

Normaal gesproken worden medewerkers ingedeeld in categorieën wederkerig uitwisselbare functies. Vervolgens worden deze groepen ingedeeld in leeftijdscategorieën (15-25, 25-35 jaar etc.). Als dat is gebeurd, worden de medewerkers met de minste dienstjaren ontslagen. In de jongste leeftijdscategorie is dat bv. een medewerker met slechts 2 dienstjaren. In de leeftijdscategorie 45-55 jaar kan dat iemand zijn met wel 20 dienstjaren.

Op dit moment is nog niet duidelijk wat het standpunt van het CWI is. Dat is overigens wel nodig om de ontslaglijst op een correcte wijze vast te stellen. Ondertussen spreken wij als vakbonden met de directie van EDS over de inhoud van een Sociaal Plan.

Hoofdlijnen Sociaal Plan
Het uitgangspunt is om de medewerkers te bemiddelen van werk naar werk (binnen of buiten EDS). Dat is in het verleden anders geweest; toen koos iedereen voor geld en was hulp bij het vinden van ander werk niet echt nodig.
Het Sociaal Plan kent momenteel 3 opties:

1. ontslag en ontslagvergoeding;


2. ontslag, ontslagvergoeding en outplacement;


3. ontslag en plaatsnemen in een Stichting die medewerkers gedurende een bepaalde periode bemiddelt (afhankelijk van leeftijd en dienstjaren). Bij eerder vinden van een baan ontvangt de medewerker het restant aan ontslagvergoeding.

Voordeel van de Stichtingsformule is dat gesolliciteerd kan worden vanuit een werkende positie. Lukt het niet om uiteindelijk een baan te vinden, dan zult u een WW-uitkering moeten aanvragen. In dat geval (maar dat is afhankelijk van ophanden zijnde overheidsmaatregelen), wordt de ontslagvergoeding naar alle waarschijnlijkheid niet verrekend met een WW-uitkering. Immers, u bent langer in dienst van EDS cq. de Stichting gebleven en heeft dus geen ontslagvergoeding meegekregen.

U zult begrijpen dat we er nog niet uit zijn. We moeten nog onderzoeken of de Stichtingsconstructie een haalbare is. Verder moeten we nog onderhandelen over de hoogte van de ontslagvergoeding en of er misschien nog extra opties aan toegevoegd moeten worden.

Positie ABN Amroers
EDS gaat reorganiseren om bedrijfseconomische redenen. In dat geval voorziet een afspraak van de OR van ABN Amro in zoverre dat de medewerkers weer terug kunnen naar De Bank. Waarschijnlijk belanden de medewerkers dan direct in Kompas en worden zij gedurende een bepaalde periode bemiddeld naar ander werk. Dienstjaren (zowel bij EDS als ABN Amro) gaan mee naar Kompas. Lukt het niet om een andere baan te vinden, dan worden zij ontslagen (en vallen onder het Sociaal Plan van ABN Amro). Zij vallen dus niet onder het Sociaal Plan van EDS.

EDS is hierover nog met De Bank in gesprek. Als CNV Dienstenbond zullen we in dit traject terdege de vinger aan de pols houden, want de medewerkers mogen niet tussen de wal en het schip raken. Het zijn roerige tijden. De kaderleden vanuit EDS ondersteunen mij bij het onderhandelen over de inhoud van een Sociaal Plan. Zodra er meer bekend is, wordt u hierover geïnformeerd. De onderhandelingen worden op 28 oktober voortgezet.

Lid worden
Iedereen kan lid worden van de CNV Dienstenbond. De eerste 3 maanden heeft u geen recht op ondersteuning, maar daarna wel. Zodra u lid bent, wordt u, indien nodig, juridisch ondersteund. Word lid!

Vragen?
Met vragn kunt u contact opnemen met betuurder Wim Burggraaf, tel: (055) 577 26 40. E-mail: w.burggraaf@cnvdibo.nl