02-10-03 Korte werkonderbrekingen in bus en trein

Zaterdagochtend 11 oktober rijden de hele ochtend (tot 12.00 uur) treinen noch streekbussen, als het aan FNV Bondgenoten ligt.

"Natuurlijk is het vervelend dat de bus niet rijdt, dat u de tram niet kunt pakken of dat er geen trein is. De FNV vraagt toch uw begrip en zelf uw steun voor de acties, want die zijn bedoeld om het kabinet te laten zien dat Nederland het niet eens is met het bezuinigingsbeleid', aldus het informatiebulletin dat de vakbondsleden de reizigers zullen geven.

De acties zijn uitdrukkelijk ook gericht tegen de voorgenomen bezuinigingen op het openbaar vervoer. Lijnen worden geschrapt, dienstregelingen beperkt.

De eerste werkonderbreking is, zoals het er nu naar uitziet, op 6 oktober van 11.00 tot 14.00 uur in het stadsvervoer van Utrecht. Twee dagen later liggen in dezelfde periode de stadsdiensten in Rotterdam plat. Op 10 oktober is het menens in Amsterdam als het stadsvervoer staakt.

Behalve bij de NS en het streekvervoer zijn op 11 oktober ook in Nijmegen en Groningen werkonderbrekingen. Een dag voor het Najaarsoverleg met kabinet en werkgevers is er op 13 oktober nog een actie bij de stadsdienst van Maastricht.

---

WAAROM ACTIES IN HET OPENBAAR VERVOER?

De FNV voert acties tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet, door het hele land, op allerlei plaatsen: in bedrijven, in ziekenhuizen, op de markt, in winkelstraten. En de komende week ook in de bus, in de tram en in de trein.

De FNV heeft zijn leden die werken in het openbaar vervoer gevraagd om in de periode van 6 tot en met 13 oktober korte werkonderbrekingen te houden. Als protest tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. De FNV is het niet eens met de plannen van het kabinet Balkenende II. De bezuinigingen treffen de verkeerde mensen, de verslechteringen stapelen zich op, kortom: Het kan socialer. Beter.

Natuurlijk is het vervelend dat de bus niet rijdt, dat u de tram niet kunt pakken, of dat er geen trein is. De FNV vraagt toch uw begrip en zelfs uw steun voor de acties, want die zijn bedoeld om het kabinet te laten zien dat Nederland het niet eens is met het bezuinigingsbeleid.

De FNV voert de acties ook voor u. Ook u krijgt te maken met de gevolgen van de bezuinigingen, die de werkloosheid vergroten in plaats van verkleinen, de WAO afsluiten, VUT en prepensioen om zeep helpen, het ziekenfonds uitkleden en ambtenaren en uitkeringsgerechtigden bij voorbaat op achterstand zetten.

De acties zijn ook gericht tegen de bezuinigingen op het openbaar vervoer. En van die bezuinigingen heeft u als reiziger ook last: lijnen zullen worden geschrapt en dienstregelingen zullen worden beperkt.

De acties die de FNV nu voert, duren tot het najaarsoverleg op 14 oktober. Tot die dag zijn er vrijwel dagelijks acties. Zo moet het tot het kabinet doordringen dat heel veel mensen de kabinetsplannen niet accepteren.
In het najaarsoverleg overleggen het kabinet, werkgevers en werknemersorganisaties over zaken als lonen, pensioenen en ziektekosten. De FNV wil dat het kabinet de huidige plannen van tafel haalt en met iets beters komt. Iets socialers, beters!

Wat gaat er precies gebeuren?

Het ziet er naar uit dat de volgende werkonderbrekingen plaatsvinden:

6 oktober
Stadsvervoer Utrecht (GVU), van 11.00 uur - 14.00 uur

8 oktober
Stadsvervoer Rotterdam (RET), van 11.00 uur - 14.00 uur

10 oktober
Stadsvervoer Amsterdam (GVB) ochtendspits

11 oktober
Streekbusvervoer, van 6.00 uur - 12.00 uur
NS, van 4.30 uur - 12.00 uur
Stadsvervoer Nijmegen (Novio)
Stadsvervoer Groningen (Arriva)

13 oktober
Stadsvervoer Maastricht