EVD

Handelsreis voor de metaalsector naar Roemenië, 5 t/m 8 oktober 2003
---

De metaalsector is één van de belangrijkste sectoren in Roemenië. Ongeveer 15 procent van de totale industriële productie en 28 procent van de nationale export wordt door de metaalsector gerealiseerd. In 2002 groeide de Nederlandse export naar Roemenië met 21,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Een belangrijk deel hiervan is bedoeld voor de vervanging of modernisering van de verouderde Roemeense productiefaciliteiten. De handelsreis naar Roemenië, van 5 t/m 8 oktober, biedt Nederlandse bedrijven in de metaalsector dé mogelijkheid nieuwe handelscontacten te leggen of bestaande te intensiveren. Tijdens de reis worden de Roemeense regio's Bucharest, Galati, Brasov en Buzau bezocht. De EVD organiseert de handelsreis in samenwerking met de Metaalunie, met steun van de Nevat en FME-CWM.

Graag nodigen wij u uit om aan deze handelsreis deel te nemen. U kunt zich direct online aanmelden. Sluitingsdatum is 24 juni 2003.

Ontmoet uw potentiële Roemeense zakenpartner
Aan de hand van uw aanmeldingsformulier en uw wensen brengen wij u in contact met potentiële Roemeense zakenpartners, zoveel mogelijk op locatie bij het bedrijf. U ontvangt voor aanvang van de handelsreis een uitnodiging voor een intakegesprek. Naast matchmaking is er tijdens de reis een lezing waarbij u geïnformeerd wordt over de economische ontwikkelingen van Roemenië en het zakendoen in dit land. Dit wordt afgesloten met een informeel diner. Tevens organiseren wij een receptie, waarbij onder andere uw zakelijke contacten worden uitgenodigd.

Kosten
De kosten voor deelname aan de handelsreis bedragen 500,- euro (exclusief reis- en verblijfskosten en overige individuele kosten). Een investering die uw kansen voor zakendoen in Roemenië aanzienlijk kunnen vergroten.

Handelsreis ideale marktbewerking
Meedoen aan een collectieve handelsreis? Dan profiteert u van de volgende pluspunten:

* Het is goedkoper dan individuele deelname. U betaalt slechts een klein deel van de organisatiekosten en uw reis- en verblijfskosten. Door deelname aan gemeenschappelijke reisarrangementen (indien mogelijk) bent u goedkoper uit.
* De organisatie wordt u vrijwel geheel door de EVD uit handen genomen. U bespaart veel voorbereidingstijd.
* Uw entree op de Roemeense markt krijgt extra aandacht door de inzet van de EVD en de Nederlandse ambassade en haar lokale netwerk.

* De EVD zorgt voor een individueel matchmaking- en een gezamenlijk programma.

* U komt in contact met Roemeense en andere Nederlandse deelnemers waarmee u waardevolle kennis en ervaringen kunt uitwisselen.

Roemenië
In deze arbeidsintensieve industrie bieden de lage loonkosten en de beschikbaarheid van goedgekwalificeerd personeel belangrijke voordelen. Het bruto maandloon van een ervaren machinebankwerker ligt gemiddeld rond de 250,- euro. Het uitbesteden van productiewerkzaamheden is dan ook interessant. Steeds meer Nederlandse bedrijven laten met succes niet alleen arbeidsintensieve, maar in toenemende mate ook geavanceerde productieonderdelen in Roemenië vervaardigen. Veel Roemeense ondernemingen zijn bezig de omslag naar modernere productiemethoden te maken. Hierdoor ontstaan ook kansen voor Nederlandse leveranciers van (gebruikte) machines en metaalproducten.

Websites Roemeense metaalsector
Op onderstaande links vindt u meer informatie over de Roemeense metaalsector:

* http://www.factbook.net/Aluminiumvaluechain.php
* http://www.asr.ro/

* http://www.foundry-attr.ro

* http://romania-on-line.net/business/metal.htm
Meer informatie
Voor nadere informatie over de inzending kunt u contact opnemen met:
* Sandra Schoof
Telefoon: (070) 778 83 10
E-mail: matchmaking@info.evd.nl

* Metaalunie
Paul Verlinden
Telefoon: (030) 605 33 44
E-mail: verlinden@metaalunie.nl

Voor meer informatie over Roemenië kunt u de landenpagina of de online publicatie raadplegen of u kunt contact opnemen met de regio-informatiemanager voor :

* Isabel Fortunato
Telefoon: (070) 778 89 17
E-mail: roemenie@info.evd.nl

Roemenië