Gemeente Utrecht



CAFÉ Z. 26 september 2003


Geachte mevrouw, mijnheer

Het is met het grootste genoegen dat wij uw aandacht vragen voor een nieuw Utrechts
'kunst en cultuur'-initiatief.

Café Z is een culturele talkshow in het theatercafé Zindering van de Stadsschouwburg Utrecht. Gratis toegankelijk, afwisselend op de eerste of de tweede zaterdag van de maand om 15.45 uur precies.

De presentatie is in handen van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau.
De redactie, samengesteld uit diverse Utrechtse culturele organisaties, bestaat uit Marijke Boon (eigenzinnig zangeres), Daniel Cross (Rosa Ensemble), Ari Doeser (Slau), Jetta Ernst (Paardenkathedraal), Paul Schnabel, Henk Scholten (Stadsschouwburg), Ranti Tjan (Centraal Museum), Vrouwkje Tuinman (Slau) en Cor Wijn (adviseur cultuurbeleid).

Op zaterdag 4 oktober gaat Café Z van start. Natuurlijk vinden we het plezierig u in Café Z te ontvangen en wij nodigen u daartoe dan ook hartelijk uit. Indien u het bijgevoegde antwoordkaartje invult en per e-mail terugstuurt aan stadsschouwburg@utrecht.nl wordt u bovendien maandelijks op de hoogte gehouden van het programma.

Met vriendelijke groeten,
namens alle medewerkers van Café Z,


Stadsschouwburg Utrecht
Henk Scholten
directeur



---- --



Kunst en cultuur, maar dan anders. De nieuwe culturele talkshow Café Z presenteert persoonlijke ontmoetingen met mensen uit het gehele culturele veld. Van kunstenaars tot beleidmakers. Presentator Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, zorgt dat ze zich uitspreken, zichtbaar maken. To the point en diepgravend. Geen reclamepraatjes maar drijfveren.


In de eerste editie:

NEO. Onder die noemer stelde Frans Haks, voormalig directeur van het Groninger Museum, een grote tentoonstelling samen. Bladgoud, trompe l'oeuil en veel, heel veel versiersels mogen eindelijk uit de kast in een unieke verzameling siervoorwerpen, gebruikskunst en ander negentiende eeuws design. Tot 4 januari te zien in het Centraal Museum te Utrecht. Vandaag praat gastconservator Haks, tevens 'regisseur' van de inrichting van de tentoonstelling, over het hergebruik van oude stijlen en de controverse die daar in het nuchtere Nederland omheen hangt.


De dichter is een exhibitionist in een blinde wereld, zei Jean Cocteau over één van de vele kunstdisciplines waarin hij werkzaam was. Psycholoog en psychotherapeut Theo Festen - zelf ook dichter - vertaalde al in 1988 de vier lange gedichten Koraal, Engel Zerewind, Kruisiging en Een vriend slaapt, die als één bundel verschenen. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Cocteau overleed, en werd Jean Cocteau: Gedichten. Vertaald uit het Frans door Theo Festen uitgebracht. Vandaag vertelt Festen over Cocteau, zijn er unieke geluidsfragmenten van de dichter zelf te horen en zingt Anthony Heidweiller een gedicht.


Opera tussen de boodschappentassen, in de lift of bij het draaiorgel, opera over broodkruimels en woningnood, in het Afrikaans, Russisch en Nederlands, over oma die vertrokken is naar Pacamambo... Het kan allemaal en operazanger en regisseur Anthony Heidweiller komt erover praten. Van 16 t/m 20 oktober organiseert de artistiek leider van het Utrechtse jeugdoperagezelschap Buffo Operamakers het tweede YO! Internationaal Jeugdopera Festival. Operamakers en zangers uit de hele wereld wagen zich aan allerhande mixen van jongerencultuur en opera.


En ook:


Frans Haks draait NEO-muziek

Marijke Boon zingt het DOM-lied

Pianist Ernst Paul Fuchs en countertenor Sytse Buwalda met een fragment uit de opera Daniela

Vrouwkje Tuinman met Utrechts cultuurnieuws


---- --