KNMG

Ira Byock en Palliatieve Geneeskunde

Palliatieve geneeskunde wil meer zijn dan alleen steun en troost. Het gaat over kennis en vaardigheden, die de arts bewust en gecontroleerd kan inzetten om het lijden bij uitzichtloos ziek zijn te verlichten.

Palliatieve geneeskunde is daarmee een nieuwe uitdaging die in de verschillende gebieden van de geneeskunde beantwoord moet worden. Om daaraan bij te dragen is er de mogelijkheid kennis te nemen van het werk van IRA BYOCK, die kan worden beschouwd als één van de belangrijkste autoriteiten op dit terrein in de Verenigde Staten. Behalve expliciet deskundig op het gebied van de palliatieve geneeskunde en de stervensbegeleiding is hij ook een buitengewoon begaafd docent en een meeslepend spreker (zie www.dyingwell.com).

De kennismaking met IRA BYOCK kan plaatsvinden in de week van 3 tot 10 oktober, in de vorm van masterclasses en symposia met workshops, uitgesplitst naar beroepsgroepen en uitmondend in een integrerende afsluiting op 10 oktober.

Namens de organisatiecommissie nodig ik u van harte uit voor één of meerdere bijeenkomsten.

Prof. Dr. Frank Koerselman

Programma

3 oktober 2003
KNMG dag,doelgroep: alle zorgverleners

Plenair: Dying well, can we be healthy even at the end of life?, Dr. Ira Byock
Workshops over: Betekenis en waarde van pijn in de Nederlandse samenleving, Onderzoek en beleid in de palliatieve zorg, Terminale sedatie en weigeren van vocht en voeding, Zorg voor de zorgenden, Communicatie, Psychosociale begeleiding, Introductie-pijn, Verpleegkundigen en pijnbestrijding, De laatste 24-uur, Rouw.

7 oktober 2003
doelgroep: psychiaters, psychologen, pastores e.a. Ochtend: Masterclass met casus Schizoaffectieve stoornis, Preventie van agressieve onomkeerbare suïcidaliteit en Palliatie bij chronische Schizofrenie. Middagprogramma: symposium met workshops over o.a. Ouderenpsychiatrie, Borderline, Schizofrenie, Depressie, Spiritualiteit. Avondprogramma: Analyse workshops + visie Dr. I. Byock.

8 oktober 2003
Masterclass voor pediatrie
Palliatieve zorg bij pasgeborenen: Doen of laten? Ethische aspecten.

9 oktober 2003
doelgroep: 2e-lijn, intensive care, verpleeghuisartsen, oncologen, longartsen e.a.
Ochtend: Masterclass met casus symptoombestrijding en casus vanuit het verpleeghuis en hospice. Middag-programma: symposium met workshops over o.a. Comapatiënten, Levensloopbestendige zorg, De laatste 24-uur, Normen en waarden, Innerlijke ruimte, Spiritualiteit. Avondprogramma: Analyse workshops + visie Dr. I. Byock.

10 oktober 2003
doelgroep: allen werkzaam in de palliatieve zorg Ochtend: discussie over behoeften en mogelijkheden binnen de palliatieve zorg vanuit medisch oogpunt en politiek standpunt. Middag-programma: symposium met workshops over o.a. Thuis sterven, Klein/grootschaligheid, Uitvaart, Rouwconsult, Zorg voor de zorgenden.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.palliatievezorg.nu of congresbureau SCEM, tel. 0345-576642.