Gemeente Breda

Persberichten

02-10-2003

Breda wint ook laatste duurzaamheidsspiegel

afbeelding: Duurzaamheidspiegel_Arbouw_gr
Dagelijks duurzaam in Breda. Voor het vierde achtereenvolgende jaar is Breda uitgeroepen tot duurzaamste gemeente van Nederland. Wethouder Arbouw is trots op dit behaalde resultaat, maar blijft hameren op de aandacht voor de toekomst. Het Platform Duurzaam Breda zal daarvoor haar bijdrage blijven leveren.

(Foto: FotoPersBuro Frans Paalman, Zwolle)

Op de tweede plaats staat Delft. Ook andere Brabantse gemeenten scoorden uitstekend en staan bij de eerste tien: Eindhoven, Boxtel, Tilburg en Oosterhout. Vanmiddag vond de bekendmaking plaats tijdens een congres over duurzaamheid in het Ecodrome in Zwolle.

De lokale duurzaamheidsspiegel is een landelijke onderzoek van het NCDO, Nationale Commissie voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. De beoordeling van de inspanningen van gemeentes vindt plaats door lokale organisaties. Zij houden de gemeente een spiegel voor op de themas klimaat, lokaal/mondiaal, ruimte en groen, sociaal en water. Deze spiegel wordt voor de laatste maal uitgereikt.

Breda timmert aan de weg
Breda laat ruim vierhonderd andere gemeenten achter zich. Breda blinkt vooral uit in de heldere milieudoelstellingen met herkenbare themas (water, afval, bodem, energie, geluid), de continuïteit en de samenhang en het maatwerk bij de aanpak van het milieu voor een duurzaam ontwerp in de stad. Denk bij dat laatste aan de wijken Westerpark, Nieuw Wolfslaar en de uitbreiding van Teteringen, maar ook aan de ecologische structuur langs de singels en de aanleg van fietspaden.

Breda heeft ook onlangs bericht gekregen van een flinke subsidie voor plannen voor energiebesparing in het kader van het Klimaatconvenant. De speerpunten in dit extra energiebeleid zijn: duurzaam ondernemen-acties in samenwerking met het midden- en kleinbedrijf, duurzame woningbouw en duurzaam omgaan met energie in huishoudens. De gemeente zet extra menskracht in om zowel bedrijven als burgers meer te informeren en adviseren over energiebesparing.

De gemeente heeft dit voorjaar actief meegewerkt aan the bet, een weddenschap met jongeren van het middelbaar onderwijs. De leerlingen hebben laten zien dat zij 26 procent CO2 kunnen besparen in twee maanden tijd, thuis en op school. Het Jongeren Milieu-actief was de organisator en de begeleider van the bet. Gekeken wordt naar mogelijkheden om in Breda een breder vervolg te geven aan de inzet en het enthousiasme van de scholen.

Een ander punt van aandacht is de uitwisseling van kennis over duurzaamheid. Kennis hoe om te gaan met brede handhaving. Regionale samenwerking, in het Brabantse, maar ook met andere overheden. In Brabant is immers veel kennis en inzet aanwezig gelet op de resultaten van de duurzaamheidsspiegel. Wij gaan samen aan de slag voor het milieu voor Breda.

Breda, 2 oktober 2003