PERSBERICHT
02/10/2003

Eerste Nederlandse Presidia van start!

Deze zomer zijn de eerste twee Nederlands Presidia officieel opgericht voor Boeren-Goudse Oplegkaas en voor Texelse Schapenkaas. Met deze Presidia wil Slow Food een stimulans geven aan de traditionele, ambachtelijke voedselproductie.

Ambachtelijke en traditionele voedselproducten dreigen in Nederland, net als in veel andere landen te verdwijnen. Producten als rauwmelkse kazen, ambachtelijke vleeswaren en oude groente- en fruitrassen, maar ook inheemse schaaldieren en zeldzame veerassen delven het onderspit als gevolg van o.a. de industrialisering van de landbouw en de voedselverwerking en de daarmee gepaard gaande hygiëneregels. Maar ook onbekendheid van de producten en de geringe economische haalbaarheid spelen een belangrijke rol.

Daarom heeft Slow Food een wereldwijd project opgezet om deze producten te behouden: de Ark van de Smaak. Dit project is in feite een rode lijst van bedreigde voedselproducten, waarvan geschiedenis en traditionele bereidingswijze worden vastgelegd.

Om de producten weer 'op de kaart' te krijgen, worden Presidia opgericht: groepen van producenten die nog op ambachtelijke wijze deze traditionele en streekgebonden voedselproducten maken. Met deze producenten worden strenge productie-eisen geformuleerd om het authentieke karakter van het product te kunnen waarborgen. Slow Food initieert deze Presidia en ondersteunt hen door brochures met achtergrondinformatie en door de producten op beurzen en proeverijen te presenteren. Zie www.slowfood.com/Ark of Taste and Presidia.

Inmiddels zijn er wereldwijd enige honderden producten opgenomen in de Ark van de Smaak en zijn er 180 Presidia actief, de meeste in Italië, de bakermat van Slow Food.

Internationale presentatie van Nederlandse Presidia Tijdens Cheese 2003, de tweejaarlijkse internationale kaasbeurs van Slow Food, zal Slow Food Nederland voor het eerst de Nederlandse Presidia voor beide kazen aan het publiek presenteren. Cheese, de grootste kaasbeurs ter wereld, wordt gehouden van 19 tot 22 september in Bra (Piëmonte, Italië). Zie www.slowfood.com/Cheese.

Bij de topconferentie van Europese landbouwministers op 21 september a.s. in Taormina (Sicilië) zal de Boeren-Goudse Oplegkaas, samen met andere Ark-producten uit de lidstaten van de Europese Unie worden gepresenteerd.

De kazen
Boeren-Goudse Oplegkaas en Texelse Schapenkaas zijn ambachtelijke, rauwmelkse kazen, die nog maar op enkele boerderijen worden gemaakt. Beide hebben een lange geschiedenis en een bijzondere smaak.

Een Boeren-Goudse Oplegkaas moet minimaal 20 kg wegen en tenminste 1 jaar rijpen (opgelegd worden). Voor de kaas wordt alleen melk uit het weideseizoen gebruikt. Tijdens het rijpen ontwikkelt zich een zeer volle smaak.

De ouderwetse Texelse Schapenkaas is in 1980 nieuw leven ingeblazen en deze zomer hebben twee boerenfamilies besloten een Presidium te vormen. De melk komt van Texelaars die met Friese melkschapen zijn gekruist. Er wordt alleen in het weideseizoen kaas gemaakt. De kazen wegen tussen de 4 en 5 kilo en moeten minimaal 6 maande rijpen.

Vragen?
Voor meer informatie over Slow Food kunt u kijken op www.slowfood.com of www.slowfood.nl. Overige informatie kunt u krijgen bij Andrea van Gemst, voorzitter Slow Food Nederland, T/F 0513 46 47 23. Wilt u meer informatie over Cheese, dan kunt u contact opnemen met Marjolein Kooistra, marjoleinkooistra@wanadoo.nl of 010 467 87 62 (na 19.00 uur).
Coördinator Ark van de Smaak Nederland: Hielke van der Meulen, hielke.vandermeulen@hetnet.nl of 0317 42 75 00. Wij doen ons werk voor Slow Food naast ons reguliere werk, dus we zijn beperkt bereikbaar. Een boodschap kunt u altijd achterlaten op 0513 46 47 23; wij nemen dan contact met u op.