Nr. 166
3 oktober 2003
Projectleider 'Cement van de stad' benoemd
De heer J.D. (Don) Berghuijs is door het college van B en W benoemd als projectleider van de werkgroep 'Cement van de Stad'. Deze werkgroep bereidt een actieprogramma voor om de opeenhoping van sociale en economische problemen aan te pakken in een aantal Rotterdamse wijken. De instelling van de werkgroep vloeit indirect voort uit een publicatie van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek over de demografische samenstelling van Rotterdam in 2017 en de daarop volgende discussie. Het actieprogramma Cement van de stad wordt voor de begrotingsbehandeling op
11 november aan de gemeenteraad aangeboden.
Don Berghuijs is commandant van de Rotterdamse brandweer en de regionale hulpverleningsdienst. In een vorige functie stond hij aan de wieg van de reorganisatie van de Nederlandse politie, was bijna tien jaar raadsdlid en tevens fractievoorzitter in een grote gemeente en heeft in de dagelijkse praktijk veel ervaring met multidisciplinaire samenwerking. Voor het College was verder belangrijk dat de beoogde projectleider met een open blik een bijdrage levert aan het vinden van nieuwe oplossingen en daarom tot nu toe niet bij de actuele problematiek betrokken is.
Berghuijs geeft leiding aan de voorbereidingsgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van de Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Dienst Stedelijk Onderwijs, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Stadstoezicht, GGD en de projectgroep Veilig. Ook dVeilig (zitten GGD en PGV er nu officieel ook bij??). Ook de deelgemeenten zijn in het proces betrokken.
De taken van de heer Berghuijs bij Brandweer en regionale hulpverlening worden tijdelijk deels waargenomen door de heer A.H. van Hekesen, mw Ir. E van der Reijden en mw Ir. A. Broeksma-Bakker
(men mocht anders eens denken dat er nu niemand aan roer staat.).
Volgens het gemeentebestuur is in een aantal Rotterdamse wijken sprake van een opeenhoping van sociale en economische problemen. Armoede, werkloosheid en criminaliteit gaan hand in hand met illegaliteit, gebrekkige integratie en verloedering in deze wijken. Het hoge tempo van in- en uitstroom verhindert dat bewoners een binding met de buurt en met elkaar opbouwen. Het College constateert daarbij dat het probleem weliswaar een kleur heeft maar dat de kleur niet het probleem is.
Deze constatering is op zichzelf niet nieuw. De huidige vijf collegeprioriteiten zijn ook juist bedoeld om deze problemen aan te pakken. Inspelend echter op het in brede kring ervaren gevoel van urgentie, kijkt het college nu of naast intensivering van bestaand beleid, nieuwe maatregelen toegevoegd waarde hebben. Daarbij wordt onder andere gedacht aan een Rotterdams vestigingsbeleid.
Het College benadrukt het hier gaat om een complexe problematiek die een aanpak met een lange adem vereist. Van de rijksoverheid wordt verwacht dat deze de voorwaarden schept voor een Rotterdamse aanpak. In het actieprogramma worden daarvoor aanbevelingen opgenomen.
De werkgroep en het actieprogramma hebben de naam 'Cement van de stad' meegekregen omdat de inwoners van Rotterdam in figuurlijke zin het cement van de Rotterdamse samenleving moeten vormen. Daarnaast heeft de problematiek natuurlijk een duidelijke bouw- en huisvestingscomponent.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam