Gemeente Ede

Luchtkwaliteit in Ede voldoet aan wettelijke normen

Alle gemeenten in Nederland moeten een rapportage over de luchtkwaliteit opstellen. Dit is verplicht sinds de invoering van het Besluit luchtkwaliteit milieubeheer twee jaar geleden. De rapportage beschrijft de luchtkwaliteit in de gemeente en vermeldt of er een overschrijding van de wettelijke normen is. Het college stelde vandaag de rapportage luchtkwaliteit voor de gemeente Ede vast. Belangrijkste conclusie is dat er geen directe risicos voor de volksgezondheid bestaan.

Besluit luchtkwaliteit
Luchtkwaliteit is de toestand van de lucht en de hoeveelheid verontreinigde stoffen in de lucht. Het Besluit luchtkwaliteit geeft wettelijke luchtkwaliteitsnormen. De luchtkwaliteit is vastgelegd in de vorm van alarmdrempels, plandrempels en signaleringswaarden. Het overschrijden van de alarmdrempels is erg. Het opstarten van de SMOG procedures is dan direct noodzakelijk. In Ede doet zich deze situatie niet voor. Het overschrijden van plandrempels levert geen direct gevaar voor de volksgezondheid op, maar wel is het noodzakelijk om daarvoor een plan op te stellen. Het overschrijden van signaleringswaarden heeft een signaalfunctie. Het is zaak om de situatie op een aantal punten in de gaten te houden.

Wat is de Edese situatie?
De toetsing aan de wettelijke luchtkwaliteitsnormen brengt het volgende aan het licht. Op enkele plekken langs drukke verkeerswegen (bijvoorbeeld Rijksweg A12) is er een overschrijding van de plandrempel voor fijn stof. Fijn stof is de verzamelnaam voor heel kleine stofdeeltjes in de lucht. De deeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer (éénhonderdste millimeter). Je kunt fijn stof niet zien of ruiken. Deze stoffen leveren geen direct gevaar voor de volksgezondheid op. De matige luchtkwaliteit langs drukke verkeerswegen speelt in heel Nederland, waardoor het rijk nu acties zal opstarten. In al haar plannen voor de industrie, het wegverkeer en andere bronnen van luchtverontreiniging besteedt het rijk extra aandacht aan fijn stof. Deze landelijke aanpak is erop gericht om de achtergrondconcentratie luchtverontreiniging terug te dringen in het gehele land. Dit heeft een lokaal effect op de luchtkwaliteit in heel Ede.

Stikstofoxide en fijn stof
De voornaamste bronnen van luchtverontreiniging zijn wegverkeer, industriële bedrijven en de landbouw. De voornaamste bron voor stikstofoxide (NO ) is: snelrijdend en optrekkend verkeer. Plaatselijke omstandigheden die de verspreiding in de atmosfeer belemmeren kunnen de concentraties van stikstofoxide verhogen. De bronnen voor fijn stof zijn zeer divers: verkeer, industrie; en vele natuurlijke bronnen. De luchtkwaliteitnormen voor fijn stof worden nagenoeg in geheel Nederland overschreden en het nemen van maatregelen valt onder het rijksbeleid.
Voor de stoffen stikstofoxide en fijn stof geldt in Ede een signaleringssituatie. Langs een aantal drukke gemeentelijke verkeerswegen is er een overschrijding van de signaleringswaarde. De gemeente houdt daarom de vinger aan de pols en stelt volgend jaar weer een rapportage op.