Politie Hollands Midden
Datum: 3 oktober 2003
(
Politiemonitor Bevolking 2003 Politie Hollands Midden
Inwoners Hollands Midden voelen zich veiliger
De Politiemonitor is een grootscheeps tweejaarlijks onderzoek onder de bevolking, dat sinds 1993 nu voor de zesde keer is uitgevoerd, in opdracht van de minister van BZK. Het geeft onder meer een beeld van onveiligheidsgevoelens, leefbaarheid, slachtofferschap en het oordeel over de politie. De Politiemonitor Bevolking is een van de grootste enquêteonderzoeken die in Nederland en Europa op dit gebied worden gehouden, zowel qua vragenlijst als qua aantal geënquêteerden. Bij deze meting zijn in Hollands Midden 4.035 willekeurig geselecteerde inwoners van 15 jaar en ouder ondervraagd.
Onveiligheidsgevoelens
Een belangrijke uitkomst is dat de inwoners van onze regio zich sinds 1999 steeds veiliger voelen. Het percentage dat zich wel eens onveilig voelt is in 2003 fors afgenomen met 5,5% en bedraagt nu 27,9%. Hollands Midden sluit aan bij de landelijke trend van dalende onveiligheidsgevoelens. De korpsleiding van Politie Hollands Midden is verheugd over deze uitslag.
Leefbaarheid
Van de vier buurtproblemen verkeersoverlast, verloedering, dreiging en vermogensdelicten komen verkeersoverlast (met name te hard rijden) en verloedering (met name hondenpoep op straat) in 2003 het meest voor; dreiging komt het minst voor. De buurtproblemen vermogensdelicten en verkeersoverlast dalen ten opzichte van 2001, terwijl verloedering en dreiging stabiel zijn gebleven.
Slachtofferschap
Bij dit thema worden geïnterviewden gevraagd of zij slachtoffer zijn geweest van onder meer autocriminaliteit, fietsdiefstal, (poging tot) woninginbraak en geweld. Autocriminaliteit scoort daarbij het hoogst: 36,2% geeft aan daar slachtoffer van te zijn geweest. In tegenstelling tot de ontwikkeling in Nederland, neemt het slachtofferschap van autocriminaliteit in Hollands Midden toe.
Inwoners van Hollands Midden zijn ten opzichte van 2001 in 2003 minder vaak slachtoffer geworden van fietsdiefstal (van iedere 100 fietsen worden er bijna 5 gestolen), (poging tot) woninginbraak (3,9%) en bedreiging met geweld (5,7%). Het landelijk beeld is hetzelfde, met uitzondering van het slachtofferschap van bedreiging met geweld, dat is toegenomen van 5,6% in 2001 tot 5,9% in 2003.
De investering op de aanpak van woninginbraken in de regio (speciale teams, standaardafhandeling, Keurmerk Veilig Wonen, toepassing van nieuwe technieken zoals DNA etc.) blijkt te leiden tot een afname in het slachtofferschap ervan.
Geweld is en blijft een speerpunt in het beleid van Politie Hollands Midden met als doel het slachtofferschap terug te dringen. Bij de aanpak van geweld wordt ingezet op verschillende zaken: toepassing van het geweldsprotocol, vaste opvolgingsafspraken in de keten en meer aanhoudingen. Politie Hollands Midden streeft samen met haar partners een daling van het aantal geweldsincidenten na.
Contact met de politie
In 2003 heeft 34,1% van de inwoners wel eens contact in welke vorm dan ook gehad met de politie, in 2001 was dat 35,5%. Het landelijk percentage in 2003 ligt op 35% (2001: 36,1%). In 2003 is 62,2% tevreden over het laatste contact met de politie in tegenstelling tot 66% in 2001; dit betreft vooral het laatste contact bij melding en aangifte. Die ontwikkeling in de regio komt overeen met de landelijke ontwikkeling. Om de klanttevredenheid nog beter te monitoren zal Politie Hollands Midden nog meer aandacht schenken aan klanttevredenheidsonderzoeken als de kwaliteitsthermometer Teleservice en de Thermometer Kwaliteitszorg die momenteel ontwikkeld wordt.
Politie in de woonbuurt
Bij dit thema wordt gevraagd naar beschikbaarheid, zichtbaarheid, optreden en functioneren van de politie. De beschikbaarheid is in 2003 stabiel gebleven ten opzichte van 2001, de zichtbaarheid is licht gedaald. Daarmee sluiten we aan bij het landelijke beeld.
De tevredenheid voor het optreden van de politie in Hollands Midden in 2003 is stabiel ten opzichte van 2001 en blijft daarmee iets achter bij het landelijk gemiddelde. De tevredenheid over het functioneren van de politie in Hollands Midden is in 2003 gedaald ten opzichte van 2001. Dat is overigens ook de landelijke trend.
Over de zichtbaarheid en beschikbaarheid meldt de korpsleiding dat de absolute beschikbaarheid is gestegen: het aantal fte's is toegenomen, dus er is meer blauw op straat. Nu gaat het er voooral om de verwachtingen van het publiek zorgvuldig te reguleren: wat doet de politie wel, wat doet ze niet, hoe handelen ze meldingen enzovoort af, zodat de voorspelbaarheid van het optreden groter wordt.
Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --