Nederlands Uitgeversverbond


Handhaving SPAM richtlijn onduidelijk

De richtlijn tegen spam, die op 31 oktober ingaat, stelt dat niemand ongevraagde commerciële e-mail mag versturen. Nederland zal deze richtlijn opnemen in de te wijzigen Telecommunicatiewet. Op dit moment is het echter nog zeer onduidelijk, hoe deze regels gehandhaafd moeten worden en staan diverse belanghebbenden lijnrecht tegenover elkaar in de oplossing van het probleem.

In juli 2002 stemde het Europees Parlement in met een richtlijn die het versturen van ongewenste commerciële boodschappen via elektronische middelen (SMS, MMS, e-mail) aan banden moet leggen. Ontvangers moeten voortaan toestemming geven (opt-in) aan verzenders van commerciële mail. Nederland neemt deze richtlijn op in de aan te passen Telecommunicatiewet, die eind dit jaar van kracht zou moeten worden. Actiegroepen, belangenverenigingen en brancheorganisaties hebben inmiddels gewezen op de onduidelijkheid in het wetsvoorstel over de handhaving van de nieuwe regels.

De OPTA en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zijn aangewezen als toezichthouder op de herziene Telecommunicatiewet. De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BOF) stelt dat er één centrale toezichthouder moet komen, die niet alleen klachten registreert en voorlichting geeft, maar ook actie kan ondernemen. Daarbij is samenwerking met andere handhavers in Europa van groot belang. Zodoende kan internationaal worden opgetreden tegen spam.

Het Nederlandse wetsvoorstel lijkt impliciet uit te gaan van zelfregulering van de branche, omdat niet expliciet is aangegeven hoe de regels zullen worden gehandhaafd. Deze vorm van zelfregulering wordt in het geval van spam bemoeilijkt, omdat het aantal leden in de branche niet bekend is: iedereen met een internetverbinding kan spammen. Diverse brancheorganisaties denken, dat handhaving wel via zelfregulering kan plaatsvinden. ECP.nl, het platform voor zakelijk internet, is voorstander van een code voor zelfregulering en is van mening dat consumenten klachten moeten kunnen indienen bij de Reclame Code Commissie.

Op parlementair niveau zijn de meningen inhoudelijk sterk verdeeld. Zo heeft PvdA-kamerlid Van Dam op 22 september jongstleden een amendement op de wijziging van de Telecommunicatiewet ingediend, waarin hij stelt dat de sanctie voor het ongevraagd toesturen van spam aan privé-personen ook voor de verzending aan bedrijven moet gaan gelden.