Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
61

Directie:
voorlichting

03-10-2003

Status:
informatie

Onderwijsmeter 2003: MBO goede opleiding met kans op goede baan

Lerarentekort blijft grootste zorgenkind

Een ruime meerderheid van burgers en ouders vindt dat het mbo een goede opleiding is voor een goede baan en dat het mbo een aantrekkelijke combinatie is van werken en leren. Er lijkt dan ook geen imagoprobleem te zijn. 80% Van de ondervraagden vindt taallessen in de eigen allochtone taal een eigen verantwoordelijkheid van de ouders en niet van de school. Daarnaast is een meerderheid van ouders voorstander van het spreiden van allochtone en autochtone kinderen over de scholen. Het lerarentekort blijft het grootste zorgenkind. Dat zijn enkele in het oog springende uitkomsten van de Onderwijsmeter 2003, die minister Van der Hoeven vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Aan dit jaarlijks onderzoek naar opinies over het onderwijs deden 500 Nederlanders (burgers) en 1100 ouders van schoolgaande kinderen in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs mee.

Tevredenheid

In het algemeen zijn ouders en burgers redelijk tevreden over het onderwijs in Nederland. Het meest tevreden zijn ouders over het basisonderwijs dat als rapportcijfer een 6,7 krijgt. Aan de school van het eigen kind kennen ouders een hoger cijfer toe, een 7,6 voor het basisonderwijs, een 7,3 voor het voortgezet onderwijs en een 6,8 voor het mbo. De beoordeling van leraren laat een vergelijkend beeld zien, maar is licht gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Aan onderwijs wordt nog altijd een groot maatschappelijk belang toegekend. Onderwijs staat op de tweede plaats, na gezondheidszorg, maar voor veiligheid, milieu en files. Desondanks is minder dan de helft van de Nederlanders bereid om meer belasting te betalen voor goed onderwijs. De betrokkenheid bij het onderwijs is wel licht toegenomen: ruim driekwart van de Nederlanders zegt te weten wat kinderen op school leren.

Lerarentekort

Het lerarentekort blijft een punt van grote zorg, net als gedragsproblemen, lesuitval, onderwijsvernieuwingen en de werkdruk van docenten. In overgrote meerderheid houden Nederlanders en ouders de overheid primair verantwoordelijk voor de aanpak van het lerarentekort. Ruim tweederde van de ouders van kinderen in het basisonderwijs vindt de klassengrootte nog steeds een probleem. Nederlanders vinden dat er op school meer aandacht voor waarden en normen moet zijn, de meeste ouders stellen echter dat hier op school al genoeg aan gedaan wordt. Over het onderwijsbeleid heeft een meerderheid van ouders en burgers geen uitgesproken mening. Eenderde vindt het beleid slecht. Ruim de helft van de Nederlanders en ouders heeft veel vertrouwen in het basisonderwijs.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl