Nuon


PERSBERICHT

Nuon bouwt stroom-infrastructuur voor Betuweroute

Amsterdam, 3 oktober 2003

Energie-onderneming Nuon gaat de stroom-infrastructuur aanleggen voor de Betuweroute. Voor die gelegenheid heeft Nuon een consortium gevormd met het Duitse Balfour Beatty Rail (www.balfourbeatty.com). Projectorganisatie Betuweroute van ProRail gunde het Nederlands-Duitse consortium de opdracht vanwege de beste prijs-kwaliteitverhouding. Van de aanneemsom van ruim ¬ 30 miljoen, neemt Nuon circa 70 procent voor haar rekening. De elektrificatie van de Betuweroute is naar verwachting klaar eind 2005.

Het Nederlands-Duitse consortium is verantwoordelijk voor de aanleg van stroomkabels en verdeelstations tussen het Nederlandse hoogspanningsnet en de bovenleiding van de Betuweroute. Dat gebeurt op het 96 kilometer lange tracé tussen de Sophia-spoortunnel bij Papendrecht en de Duitse grens. Het totale tracé van de Betuweroute loopt van de Rotterdamse haven tot de Duitse grens en heeft een lengte van 160 kilometer. De bovenleiding zélf wordt door andere partijen aangelegd.

Het consortium verzorgt het projectmanagement, het ontwerp en de aanleg van drie hoogspanningsstations voor de omschakeling van 150.000 Volt naar 25.000 Volt voor de bovenleiding, zeventien 25.000 Volt-hoogspanningsstations en twaalf 10.000 Volt-stations. Verder breidt het consortium ten behoeve van de goederenspoorlijn het telecommunicatienetwerk uit en het 10.000 Volt-netwerk.

De elektrificatie van de Betuweroute levert Nuon werk op voor twintig medewerkers. Nuon kan met dit project meer kennis en ervaring opdoen met de toepassing van 25.000 Volt. Op dit moment is het Nederlandse spoorwegnet nog geheel voorzien van 1.500 Volt-wisselspanning. Grote spoorlijnen, zoals de Betuweroute en de HSL-Zuid, worden echter uitgevoerd met de internationaal meer gangbare 25.000 Volt-gelijkspanning, die een grotere belasting aankan.

Profiel Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met haar producten en diensten bijna 3 miljoen klanten bedient in Nederland en het buitenland. Nuon is koploper in duurzame energie. Gestreefd wordt naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten en milieu en maatschappij. De bedrijfsopbrengsten in 2002 bedroegen ¬ 4,7 miljard. Bij Nuon werken ruim 10.000 mensen. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam.