Drempels weg


Goed bezocht, hoog gewaardeerd

Bijeenkomst 'Een toegankelijk internet voor iedereen'

03-10-2003
Bron: drempels weg
De belangstelling voor de bijeenkomst Een toegankelijk internet voor iedereen die Drempels Weg en het Landelijk Bureau Toegankelijkheid in het kader van de Week van de Toegankelijkheid op 1 oktober organiseerde was boven verwachting groot. Ruim 80 deelnemers hadden zich ingeschreven. Enkele belangstellenden moesten zelfs teleurgesteld worden. De bijeenkomst zelf was een succes. De presentaties van Maurice de Hond, Jacko van Dijk en Eric Velleman maakten grote indruk.

Hieronder volgt een nogal uitgebreid verslag dat bestaat uit de volgende elementen:

- inleiding Esther de Bruijn

- lezing Maurice de Hond

- lezing Jacko van Dijk

- overhandiging van de toegankelijkheidsprijs

De deelnemers die zich op 1 oktober in het Koetshuis van Bartiméus in Zeist meldden vormden een gemengde groep. Er waren beleidsmakers van bekende organisaties als Nationale Nederlanden, ABN AMRO, Schiphol, redacteuren van websites van bijvoorbeeld Vitaal/Romae en de hogescholen van Eindhoven en Leeuwarden, amsterdam.nl, vertegenwoordigers van overheidsorganisaties (o.m. gemeente Lelystad, Waddinxveen, Zwolle, provincie Utrecht, Tweede Kamer) én bekende organisaties die websites bouwen (o.m. Pink Roccade, Triptic, Vals Plat, Openbare Werken). Een deelnemerslijst is op een andere pagina van deze site te vinden.

Inleiding Esther de Bruijn
De bijeenkomst werd geopend door Esther de Bruijn die namens het Landelijk Bureau Toegankelijkheid de leiding voert over Drempels Weg. Zij heette iedereen welkom gaf een korte uitleg over het Drempels Weg en wees op de Drempels Toetsing.

Lezing Maurice de Hond
Na haar korte inleiding gaf Esther de Bruijn het woord aan Maurice de Hond die vertelde dat hij om meerdere redenen afffiniteit heeft met het onderwerp van de bijeenkomst. Een belangrijke oorzaak daarvoor is dat sinds eind 2002 zijn zoon Marc verlamd is door een dwarslaesie, ontstaan nadat een tumor in zijn rug verwijderd was. In het revalidatiecentrum bekeek Maurice de Hond regelmatig hoe mensen met een motorische handicap van internet gebruik maken.

Maurice de Hond bespeurt een fascinerende trend die zou worden kunnen omschreven als verschuiving van een fysieke wereld naar een virtuele wereld. Die trend begon met de telefoon die het mogelijk maakt om op afstand met elkaar te praten en ging via live-radio en live televisie naar internet. En die ontwikkeling is nog niet afgelopen, voorspelt De Hond. Het toenemend gebruik van glasvezel zal daarin een belangrijke rol spelen.
,,Breedband van nu mag eigenlijk geen breedband genoemd worden, vindt hij, ,,door het breedband van de toekomst dat veel, veel sneller is dan het huidige zullen meer activiteiten naar de virtuele wereld verschoven worden.
Hij verwacht dat bepaalde vormen van contact tussen bedrijven en consumenten of overheden en burgers dan voorbehouden zal zijn aan internet. Het wordt te duur voor organisaties om servicecentra te hebben en het internet van de toekomst zal bedrijven de mogelijkheid bieden om op een goedkopere manier klantcontacten af te handelen. ,,Maar, waarschuwt De Hond, ,,dat mag niet betekenen dat mensen uitgesloten worden. Toegankelijkheid is dan ook ontzettend belangrijk. Organisaties die vooruitkijken, moeten dan ook nu al investeren in toegankelijkheid.
Hij sloot af met een samenvatting met zes aandachtspunten/tips:
- volg de ontwikkelingen in de virtuele wereld
- spring snel in op de ontwikkelingen

- glasvezel zal zorgen voor een andere wereld, waarin verplaatsing niet nodig is

- het internet maakt efficiëntere bedrijfvoering mogelijk
- internet wordt de vijfde dimensie (naast hoogte, breedte, diepte en tijd)

- de keuze voor bewegen in de fysieke of virtuele wereld moet blijven bestaan.

Jacko van Dijk, landelijk ambassadeur
Het verhaal dat landelijk ambassadeur Jacko van Dijk vertelde vormde een contrast met het meer abstracte verhaal van Maurice de Hond. Jacko vertelde hoe hij zijn eerste computer kocht en welke problemen hij ondervond toen hij zijn draadloze muis op zijn rolstoel wilde installeren. ,,Onmogelijk, was de reactie van de leverancier. Maar Jacko liet zich niet uit het veld slaan en zorgde er met een bevriende technicus voor dat het toch lukte.
De kennismaking met internet veranderde zijn leven. Op internet kan hij zijn ding doen wat in de fysieke wereld veel moeilijker is. ,,Mensen zonder handicap kunnen zich niet voorstellen hoe belangrijk internet voor mij is, lichtte Jacko toe, ,,als mijn kabelaansluiting eruitligt, dan voel ik me van de wereld afgesloten. Juist omdat internet zo belangrijk is voor Jacko én anderen, gaf hij graag gehoor aan de vraag van toenmalig staatsecretaris Vliegenthart om landelijk ambassadeur van Drempels Weg te worden. En dat werk doet hij nu nog altijd met plezier, ook al zijn zijn activiteiten verminderd nu regionaal campagne gevoerd wordt. Op internet komt Jacko nog altijd veel drempels tegen. Veel terugkerende problemen blijven te kleine of bewegende links, bombardementen van pop-up schermen en onduidelijke navigatiestructuren.
Na het verhaal van Jacko stelden Maurice de Hond en Jacko van Dijk elkaar nog enkele vragen. Zo wilde Maurice weten of Jacko bijzondere applicaties gebruikte. Dat was niet zo, Jacko gebruikt hoofdzakelijk dezelfde programmas als andere mensen. Vooral MSN had Jacko van Dijks waardering: ,,Degene die dat uitgvonden heeft, verdient een Nobelprijs, vindt hij. Jacko wilde van Maurice weten of er ooit onderzoek gedaan is naar het internetgebruik van mensen met een handicap. Maurice gaf aan dat dat nog niet gebeurd was, waarop Jacko de lachers op zijn hand kreeg door te vragen of Maurice dat niet eens kon gaan doen. Maurice de Hond beloofde Jacko dat als dat zover was hij de als eerste de resultaten in zijn mailbox zou krijgen.

Overhandiging toegankelijkheidsprijs
Na dit vraaggesprek vertelde Sander Damen van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid over de verkiezing van meest populaire meest toegankelijke website voor senioren die het Landelijk Bureau Toegankelijkheid/Drempels Weg
organiseerde in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. De prijs werd door Maurice de Hond aan de heer Kokshoorn van Seniorweb overhandigd.

Een verslag van deze prijsuitreiking is al eerder in de rubriek nieuws gemeld.

Hierna volgde een korte pauze.

Presentatie Eric Velleman
Na de pauze liet Eric Velleman van Accessibility een aantal voorbeelden van (de gevolgen van) ontoegankelijk gebouwde sites zien. Accessibility voert voor de Drempels Weg de Drempels Weg Toetsing uit en fungeert als helpdesk voor vragen via www.drempelsweg.nl. Eric Velleman ging in op de drempels die mensen op internet tegenkomen en vertelde waarom het niet alleen ethisch en moreel maar ook commercieel interessant is om internet toegankelijk te maken voor iedereen. Verder ging hij in op de toekomst van internet en de juridische aspecten van internettoegankelijkheid in Nederland, de EU en de Verenigde Staten. Eric Velleman vertelde ook over de richtlijnen en de organisatie van het World Wide Web Consortium(W3C). Ook ging hij kort in op tools die gebruikt worden om sites te testen en vertelde hij dat Accessibility betrokken is bij het ontwikkelen van een nieuwe tool die testen nog eenvoudiger moet maken.
Na afloop van zijn presentatie was er een korte discussie. Sander Damen bedankte de aanwezigen en besloot de bijeenkomst.