MEDILUX BV

Philips en MediluX maken samen gezond licht

Rudy Lintermans, general manager Philips Luminaires Benelux, en Toine Schoutens, directeur MediluX BV, hebben een samenwerkingsverband tussen de twee organisaties ondertekend. Door de samenwerking tussen Philips Nederland BV en MediluX BV kunnen bedrijven, organisaties en instituten compleet worden ondersteund bij het doelgericht inzetten van kunstmatige daglichtsystemen (Artificial Daylight Solutions). De ervaring en expertise van MediluX en Philips, in combinatie met de nieuw ontwikkelde kunstmatige daglichtarmaturen, bieden alle instrumenten die nodig zijn om een .gezond licht.-project te realiseren.

Toine Schoutens, directeur MediluX verwacht veel van de samenwerking met Philips Lighting: .De expertise van MediluX op het terrein van lichttherapie past goed bij de ontwikkelingen van Philips op het gebied van verlichtingstoepassingen voor gezondheid en welzijn.. Ook Rudy Lintermans, Philips Nederland BV, ziet een goede toekomst in de samenwerking met MediluX: .Philips doet al jaren onderzoek op het gebied van licht en gezondheid. De kennis die we daar mee opdoen vertalen we naar innovatieve lichtconcepten voor werkomgevingen als kantoor en industrie, maar ook in de gezondheidszorg. Samen met MediluX kunnen we onze positie in de gezondheidsbranche versterken..

Onderzoek
Heel wat mensen werken in een omgeving of op tijden waar geen optimaal licht voor handen is. Dat mag gerust de schaduwkant van de 24-uurs economie genoemd worden. Gelukkig zijn er ook op het gebied van werkplekverlichting interessante ontwikkelingen gaande. Er wordt meer en meer gekeken naar het natuurlijke licht. De fluctuaties in lichtintensiteit en lichtkleur gedurende dag, worden zo goed mogelijk nagebootst in lichtoplossingen.

Licht heeft zowel een visueel als een biologisch effect. Het visuele effect is de sfeer en het lichteffect dat waargenomen wordt. Het aanlichten van gebouwen of schilderijen laat dit heel duidelijk zien. Het biologische effect heeft onder meer te maken met de hormoonhuishouding. Een groep lichtgevoelige cellen in het oog zorgen voor het aanmaken van stress- en slaaphormonen. Naarmate het schemerig wordt, wordt er melatonine (slaaphormoon) aangemaakt. In de ochtend als de zon weer opkomt, neemt de melatonine af en wordt er cortisol (stresshormoon) aangemaakt, waardoor je alert blijft. Philips blijft met dit gegeven onderzoeken hoe er met behulp van kunstlicht beter ingespeeld kan worden op het biologische effect van licht.