Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 30 september 2003

RAI Amsterdam

Symposium 'Diabeteszorg voor allochtone Nederlanders'

Twee primeurs op symposium 3 oktober

Het symposium 'Diabeteszorg voor allochtone Nederlanders', dat op aanstaande vrijdag 3 oktober 2003 wordt gehouden, levert twee primeurs op: het 'Handboek Diabetesvoorlichting aan allochtonen' en het 'Medisch Paspoort' voor Marokkanen die met vakantie gaan naar hun land van herkomst. Het symposium in de RAI te Amsterdam zal worden bijgewoond door ruim negenhonderd belangstellenden. Het is daarmee het grootste evenement dat ooit in Nederland op dit gebied heeft plaatsgevonden.

Handboek Diabetesvoorlichting aan allochtonen

Hoe kunnen de regionale afdelingen van de Diabetesvereniging Nederland (DVN) meewerken aan verbetering van de
diabetesvoorlichting aan allochtone Nederlanders? Om de vele initiatieven in het land te ondersteunen is door de DVN het 'Handboek Diabetesvoorlichting aan allochtonen' ontwikkeld, dat op 3 oktober wordt gepresenteerd. Het richt zich met name op Turken, Marokkanen, Hindostanen, Surinamers, Antillianen en Creolen, maar is ook te gebruiken voor voorlichting aan andere bevolkingsgroepen.

Arie Visser, vice-voorzitter van de DVN en voorzitter van de DVN-Adviesgroep Allochtonen, overhandigt het eerste exemplaar van het Handboek aan Peter Broens, voorzitter van de Eerste Associatie van DiabetesVerpleegkundigen (EADV). Hiermee wordt tevens gesymboliseerd dat samenwerking tussen
diabetesverpleegkundigen en regionale DVN-afdelingen van groot belang is, waar het gaat om diabetesvoorlichting aan allochtone Nederlanders. Het 'Handboek Diabetesvoorlichting aan allochtonen' is mede tot stand gekomen door de Stichting Toezicht Bevordering Kwaliteit Diabeteszorg.

* Meer informatie in bijgaand bericht.

Medisch Paspoort

Tijdens het symposium wordt ook het eerste 'Medisch Paspoort' gepresenteerd, speciaal bedoeld voor in Nederland woonachtige Marokkanen met diabetes die voor korte of langere tijd naar Marokko gaan. Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, dat het Paspoort heeft bedacht en ontwikkeld, wil hiermee voorkómen dat de diabetesregeling van zijn patiënten tijdens hun vakantie in Marokko verslechtert. In het Medisch Paspoort worden persoonlijke gegevens geschreven over voorgeschiedenis, actuele medische situatie en medicijngebruik. Deze informatie kan van belang zijn voor artsen in Marokko. Bij het Paspoort hoort ook een folder met reisadviezen, een artsenverklaring en een adressenlijst van diabetologen in Noord-Marokko.

Het eerste exemplaar van het Medisch Paspoort wordt aangeboden aan Sadik Harchaoui, directeur van Forum, het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling in Utrecht. Forum zet zich in voor een samenleving waaraan alle burgers - ongeacht religie, sekse, huidskleur, politieke of seksuele voorkeur - kunnen meedoen. Belangrijk hierbij is dat iedereen meedoet op basis van gelijkwaardigheid en met respect voor onderlinge verschillen.

* Meer informatie in bijgaand bericht.

Jan P.G. van Ooijen Stichting

De medisch-maatschappelijke positie van allochtone mensen met diabetes moet worden verbeterd. Om dit te bereiken is de Jan P.G. van Ooijen Stichting opgericht. De Stichting presenteert zich op 3 oktober 2003 tijdens het grote symposium 'Diabeteszorg voor allochtone Nederlanders' in Amsterdam. Jan van Ooijen heeft zich vele jaren sterk gemaakt voor vergelijkbare doelen. De Jan P.G. van Ooijen Stichting wil financiële steun bieden aan initiatieven op het gebied van de zorg voor allochtone mensen met diabetes. Ook wil de Stichting mensen met diabetes in staat stellen om deel te nemen aan activiteiten die gericht zijn op versterking van de medisch- maatschappelijke positie.

Giften zijn welkom op bankrekening 84.30.45.272, Fortis Bank Amersfoort, ten name van de Jan P.G. van Ooijen Stichting te Soest.

* Meer informatie in bijgaand bericht.


---