Gemeente Amsterdam

Nieuwe zorgvoorzieningen voor dakloze Amsterdammers Dit is een gezamenlijk persbericht van het Zorgkantoor Amsterdam en de gemeente Amsterdam
17 september 2003 - Marjan Lansdaal

In Amsterdam zal de dak- en thuislozenopvang worden aangevuld met speciale zorgvoorzieningen voor de opvang van Amsterdamse dak- en thuislozen met grote gezondheidsproblemen, zoals zwervers met schizofrenie, chronisch verslaafden met zware lichamelijke klachten en zwerfjongeren met een verstandelijke handicap. Nu worden deze mensen opgevangen in sociale pensions waar het aan mankracht en deskundigheid ontbreekt om hen de zorg te bieden die zij nodig hebben. Hannah Belliot, wethouder Zorg, en Martien Bouwmans, manager zorg van het Zorgkantoor Amsterdam, hebben hierover afspraken gemaakt die zij vandaag hebben gepresenteerd tijdens de opening van het passantenhotel Boerhaavestraat.

Nieuwe zorgvoorzieningen

De gemeente en het Zorgkantoor (AWBZ-financier) pakken het ontbreken van een adequaat zorgaanbod voor dak- en thuislozen gezamenlijk aan. Om de behoefte aan aanvullende zorgvoorzieningen in beeld te krijgen, hebben de partijen een onderzoek laten uitvoeren. Op basis van de uitkomsten worden in Amsterdam tientallen extra opvangplaatsen gecreëerd en komt er extra begeleiding. Het gaat om:
* 4 x 12 plaatsen in voorzieningen voor dak- en thuislozen met psychische problemen;


* 25 verblijfsplaatsen voor verslaafde vrouwen;
* 20 verblijfsplaatsen voor chronisch verslaafden;
* 10 verblijfsplaatsen voor zwerfjongeren met een lichte verstandelijke handicap;

* extra ondersteuning bij chronische problemen voor 160 daklozen en persoonlijke verzorging voor 45 daklozen.

Rol Zorgkantoor en gemeente

Het Zorgkantoor zal deze nieuwe voorzieningen financieren uit de AWBZ-middelen en loopt hiermee voorop in het regelen van zorg voor deze groep mensen. "De vernieuwde AWBZ maakt het mogelijk veel meer zorg op maat te organiseren voor deze mensen. Dat kan nu ook gemakkelijker in de opvanginstellingen zelf geregeld worden. Zo krijgen ook dak- en thuislozen de zorg waar ze dringend behoefte aan hebben", aldus Martien Bouwmans. De gemeente heeft een belangrijke rol in de coördinatie en kwaliteitsbewaking en het helpen bij het vinden van geschikte panden.

Eerder hebben de gemeente en het Zorgkantoor al specifieke afspraken gemaakt over de problematiek in Zuidoost:

* 50 plaatsen voor oudere, zieke verslaafden in een verpleeghuisachtige opvang, te financieren uit de AWBZ;


* 100 plaatsen begeleid zelfstandig wonen.

Kwaliteitsverbetering bestaande voorzieningen

Wethouder Belliot is verheugd over de unieke samenwerking met het Zorgkantoor. "Eindelijk hebben we een oplossing voor een groep mensen die deze vorm van zorg hard nodig heeft." De wethouder heeft ook aandacht voor het verbeteren van de bestaande voorzieningen. Uit het onderzoek is gebleken dat het gemeentelijk hulpaanbod beter kan. Zij maakt zich dan ook hard voor een extra investering van EUR 850.000 voor een effectievere begeleiding die is gericht op herstel en EUR 500.000 voor dagbesteding voor problematische verslaafden. De wethouder hoopt dat deze activiteiten zullen leiden tot een grotere doorstroom en uitstroom.

Voorzieningen meer toegespitst op doelgroepen

De gemeente streeft naar een aanbod dat aansluit op de zorgvraag. Het passantenhotel waar de bekendmaking van de plannen plaatsvond, is een van de nieuwe vormen van opvang die meer is toegespitst op de behoeften van dak- en thuislozen. Op 3 oktober a.s. opent wethouder Belliot een vervangende voorziening voor oudere daklozen aan de Plantage Doklaan en een nieuwe vleugel binnen De Rosaburgh voor de opvang van gezinnen in crisis.

Vermindering overlast op straat

Voor de vermindering van overlast op straat gaan zorg en repressie volgens wethouder Belliot hand in hand. "Door deze extra opvangmogelijkheden wordt meer zorg op maat geleverd en verwacht ik dat de overlast op straat vermindert. Maar niet alle problemen op straat zijn met betere zorg weg te nemen. De burgemeester en ik hebben niet voor niets samen met politie en justitie strengere maatregelen aangekondigd om de overlast op straat tegen te gaan. Dak- en thuislozen hebben niet alleen rechten, maar ook plichten."

De plannen worden nader beschreven in de integrale notitie maatschappelijke opvang en verslavingszorg die recentelijk naar de leden van de Raadscommissie Zorg is gestuurd. De notitie zal op 25 september a.s. in de raadscommissie worden besproken.

Pb-153

© Gemeente Amsterdam