Donderdag 2 oktober 2003
Een groep jongeren heeft 15 juni 2003 een brandaanslag gepleegd op een islamitische school in Eindhoven. Vandaag vond in Den Bosch het proces plaats tegen drie van deze van brandstichting verdachte meerderjarigen.
Het OM eist verplichte reclassering en15 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk.
Racistische motieven brachten de jongeren tot deze daad. Aanvankelijk was het doelwit van de brandaanslag een moskee in Eindhoven. Omdat hier teveel mensen inzaten week men uit naar de islamitische school.
Uit het buurtonderzoek naar de brandstichting kon worden geconstateerd dat de daders racistische leuzen riepen aan het adres van buitenlanders. Enkele van de verdachten waren bezoekers van de kazerne aan de Achtseweg Zuid, een extreemrechtse vrijplaats in Eindhoven.
Deze brandstichting is slechts één van de racistische incidenten in de omgeving Eindhoven. Politie en anti-discriminatie organisaties constateren een toename van het aantal racistische incidenten in de regio Eindhoven. Tegelijkertijd constateren jongerenwerkers dat racistische denkbeelden wortel schieten onder de jeugd. Een zorgelijke ontwikkeling.
De gemeente Eindhoven verzaakt tot nu toe in de bestrijding van extreemrechts. Zij lijkt hier geen prioriteit te willen leggen. Of zou er een andere reden zijn de extreemrechtse vrijplaats aan de Achtseweg Zuid niet aan te pakken?
Al sinds 2000 ziet de gemeente erop toe dat in de gekraakte voormalige Constant Rebecque Kazerne een broeinest van extreemrechtse jongeren ontstaat. In de kazerne ontmoeten jongeren met extreemrechtse en racistische sympathieën elkaar op georganiseerde kroegavonden, vormingsdagen en concerten. Daarnaast is deze kazerne de thuisplaats voor de Nationalistische Jongeren Brabant (NJB), een groepering die acties in en rond Eindhoven uitvoert. Een voorbeeld is de folderactie in Eersel van 19 juni, waar de NJB alle Nederlanders opriep te strijden voor een Nederlandse volksstaat. In mei en juni zijn veel in Eersel woonachtige migranten bedreigd en geconfronteerd met racistisch geweld. Met hun folderactie probeert de NJB verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten.
De activiteiten in de kazerne spelen een rol in de toename van het aantal racistische incidenten in de regio. De kazerne heeft met haar kroegavonden en concerten een aantrekkingskracht op jongeren met racistische ideeën uit de weide omgeving. Hier kunnen zij gelijkgestemden ontmoeten, zich organiseren en acties voorbereiden. De vrijheid van meningsuiting wordt door de gebruikers van de kazerne misbruikt om een racistische en haatzaaiende boodschap te verspreiden, tegelijkertijd bouwt zij een beweging op die 'nationalistische revolutie' nastreeft.
AFA vraagt zich af waarom de gemeente Eindhoven weigert de extreemrechtse politieke activiteiten in de kazerne aan de kaak te stellen. AFA is van mening dat de gemeente hier haar verantwoordelijkheid actief racisme te bestrijden ontloopt.
Einde persbericht.