CDA

CDA
02-10-03
Bert Doorn: handhaving Europese wetgeving moet beter

Nederland moet meer werk maken van de handhaving van Europese wetgeving. Dit zegt CDA-Europarlementariƫr Bert Doorn vandaag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Staat van de Unie.

Hij roept dan ook het kabinet op om concrete maatregelen te treffen om aan deze situatie een einde te maken. Doorn: "Meer toezicht kost weliswaar geld, maar in dit geval levert het ook meer op. Meer concurrentie bij bijvoorbeeld overheidsaanbestedingen drukt de prijs en dat is prettig voor de belastingbetaler.

Momenteel lopen 68 gerechtelijke procedures tegen Nederland, omdat Europese richtlijnen te laat of niet op de juiste wijze zijn omgezet in nationale wetgeving. Vandaag nog heeft het Europese Hof van Justitie Nederland scherp veroordeeld vanwege het niet goed uitvoeren van de nitraatrichtlijnen.

Naast het implementeren van wetgeving is volgens Doorn betere regelgeving minstens even belangrijk. Doorn: "Nog steeds zucht het bedrijfsleven onder een veel te zware administratieve belasting. Ook de Brusselse wetgever is mede schuldig aan deze groeiende berg papier die op ondernemers neerdaalt Vandaar dat de christen-democraten in het Europees Parlement willen dat een bedrijven-effectentoets voortaan standaard wordt uitgevoerd op Europese ontwerp-wetgeving."

Doorn wil vooruitlopend op een Europese impact assesment dat het Nederlands kabinet het initiatief neemt om het Nederlandse adviescollege toetsing administratieve lasten, dat veel ervaring heeft met het toetsen van Nederlandse wetten, in te schakelen bij de toetsing van Europese wetsontwerpen. Doorn:"Wanneer het het kabinet ernst is met het verminderen van administratieve lasten, kan zo'n onderzoek in eigen huis van Europese wetsontwerpen een steun in de rug bij de onderhandelingen in de Raad."