.3VO

3VO-instructievideo voor gebruik dodehoekspiegel

Huizen, 2 oktober 2003. Op initiatief van 3VO is een instructievideo gemaakt voor de montage en afstelling van dodehoekspiegels op vrachtauto's. De instructie helpt chauffeurs hun spiegels optimaal af te stellen. 3VO zet de video onder andere in ten behoeve van de 30.000 chauffeurs die zijn aangesloten bij de Actie Veilig Rijden.

Uit een steekproef van 3VO in 2002 bleek dat 75% van de chauffeurs onvoldoende op de hoogte was van het gebruik van de dodehoekspiegel. De instructievideo Goed Gezien! speelt hier op in. Naast het monteren en correct afstellen van de zichtverbeterende systemen besteedt de video aandacht aan gevaarlijke situaties in de praktijk: slecht zicht rechts speelt bij rechts afslaan, maar ook bij het verlaten van een rotonde of bij rijbaanwisseling op de autosnelweg.
In combinatie met de standaard spiegels en direct zicht door de rechter zijruit ontstaat bij goed gebruik van de dodehoekspiegel een nagenoeg compleet beeld rechts van de vrachtwagen. Dit valt eenvoudig te constateren bij het bezoek aan een zogenaamde spiegel afstel plaats die op steeds meer plaatsen verschijnen.

Ongevallen
In 2002 vielen er als gevolg van ongevallen met vrachtwagens 118 doden, 560 zwaar- gewonden en 1.123 lichtgewonden. In 2002 vielen er als gevolg van ongevallen met rechtsafslaande vrachtwagens 13 doden, 43 zwaar gewonden en 124 lichtgewonden. In vergelijking met 2001 is dat een daling van 42%. Toen vielen er namelijk 22 doden, 77 zwaargewonden en 211 lichtgewonden.
Gemiddeld genomen waren over geheel 2002 ca 50% van alle vrachtwagens voorzien van een dodehoekspiegel of camera. Per 1 januari 2003 zijn alle vrachtwagens verplicht uitgerust met een dodehoekspiegel. De extra publiciteit en aandacht rond de dode hoek hebben waarschijnlijk ook bijgedragen tot de forse daling van het aantal ongevallen. Zowel chauffeurs als de overige weggebruikers zullen zich meer bewust zijn van de aanwezigheid van de dode hoek en de risico's bij rechts afslaan of het zich naar rechts verplaatsen.

De instructievideo biedt chauffeurs een extra hulpmiddel om veilig het verkeer in te gaan. Daarnaast bestaat het lesprogramma Veilig-op-weg. Dit programma leert kinderen op basisscholen om te gaan met vrachtauto's. Onder de naam 'Zorg dat je gezien wordt' wordt scholen een voorlichtingsprogramma, video met clip, internetsite en lesprogramma aangeboden. Voor meer informatie zie www.veilig-op-weg.nl.

De video werd mogelijk gemaakt door diverse betrokken instanties uit de transportbranche en de overheid.