Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/138

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

02 oktober 2003

Nr. 03/138

Werkgevers gaan loon van zieke werknemers twee jaar doorbetalen

Werkgevers gaan met ingang van 1 januari 2004 zieke werknemers twee jaar 70 procent van het laatste loon doorbetalen in plaats van één jaar. De feitelijke gevolgen van de verlenging van de loondoorbetaling treden dus op in 2005. Verder schuift de eventuele toegang tot de WAO één jaar op. Het kabinet roept sociale partners op om in het tweede ziektejaar geen aanvulling af te spreken op de loondoorbetaling, zoals ze nu via CAO's vaak doen. Krijgen werknemers in het tweede ziektejaar toch meer dan 70 procent van hun loon als zij niet werken, dan komen zij in het nieuwe WAO-stelsel niet in aanmerking voor een keuring voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Voor het eerste ziektejaar blijven werkgevers wettelijk verplicht tenminste het minimumloon door te betalen, maar deze wettelijke verplichting wordt niet verlengd naar het tweede ziektejaar. De verlenging van de loondoorbetaling leidt naar verwachting tot een terugdringing van ziekteverzuim en WAO-instroom, waardoor de totale lasten voor werkgevers zullen dalen. Deze lastenverlichting wordt geraamd op 300 miljoen euro structureel.

Dat is de strekking van het Wetsvoorstel verlenging loondoorbetaling bij ziekte, dat minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met deze maatregel wil het kabinet werkgevers én werknemers stimuleren zich maximaal in te spannen voor hervatting van het werk.

Het wetsvoorstel maakt deel uit van de hervorming van de WAO, zoals die in het Hoofdlijnenakkoord is aangekondigd en waarvan de hoofdlijnen zijn geschetst in de brief van minister De Geus aan de Tweede Kamer van 16 september 2003. Het kabinet wil de andere onderdelen van het nieuwe stelsel voor arbeidsongeschiktheid per 1 januari 2006 in laten gaan. Tegen die achtergrond is het noodzakelijk dat het Wetsvoorstel verlenging loondoorbetaling bij ziekte nog dit jaar door het parlement wordt goedgekeurd, zodat de wet op 1 januari 2004 in werking kan treden. Invoering van het wetsvoorstel per 1 januari 2004 leidt ertoe dat de eerste instroom in de nieuwe regelingen voor arbeidsongeschiktheid na twee jaren van ziekte plaatsvindt vanaf 1 januari 2006.

Tegenover de verlenging van de loondoorbetaling voor werkgevers staat een verkorting van de periode dat arbeidsongeschiktheidsuitkeringen meetellen in de Pemba-premie, waarvan de hoogte afhangt van het aantal werknemers dat in de WAO komt. Door dit wetsvoorstel wordt deze premie gebaseerd op de eerste vier uitkeringsjaren in plaats van vijf. Ook betekent het wetsvoorstel dat de loonkosten voor werkgevers in het tweede ziektejaar toenemen, maar dat de premielasten voor arbeidsongeschiktheid afnemen met 0,35 procent in 2005 en 0,7 procent in 2006. Per saldo is voor werkgevers op macroniveau hierdoor sprake van een budgettair neutrale lastenverschuiving. Het wetsvoorstel leidt naar verwachting ook tot een daling van ziekteverzuim en WAO-instroom door ander gedrag bij werkgevers en werknemers. Het gevolg hiervan is een lastenverlichting voor werkgevers, die wordt geraamd op 100 miljoen euro in 2004 oplopend tot 300 miljoen euro structureel.

Het wetsvoorstel betekent ook dat de maximumduur van een uitkering volgens de Ziektewet wordt verlengd van één naar twee jaar. Sinds de invoering van de loondoorbetalingsverplichting in 1996, fungeert de Ziektewet als een vangnetvoorziening voor werknemers die geen werkgever (meer) hebben, omdat hun arbeidsovereenkomst is geëindigd, zoals flexwerkers en uitzendkrachten. Zij kunnen bij ziekte geen aanspraak maken op loon, maar op een loondervingsuitkering volgens de Ziektewet.

Het wetsvoorstel voorziet verder in de afschaffing van subsidies voor werkgevers om hun zieke of gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers bij een andere werkgever weer aan het werk te helpen. Niet alleen het aan de slag helpen van zieke werknemers, maar ook de kosten daarvan zijn naar het oordeel van het kabinet een private verantwoordelijkheid. Er is een beperkt overgangsrecht voor werknemers die voor 1 januari 2004 ziek zijn geworden.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van minister De Geus bij nader rapport over het voorstel van wet tot verlenging van de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever bij ziekte
2003